Zwalczanie chorób podstawy źdźbła

Zwalczanie chorób podstawy źdźbła

Bardzo często w uprawie zbóż, szczególnie pod koniec fazy krzewienia dochodzi do ich porażenia przez choroby podstawy źdźbła, zwane chorobami podsuszkowymi. Największe straty gospodarcze powoduje fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni zbóż. Zwalczanie chorób podstawy źdźbła wymaga zastosowania właściwych metod ochrony roślin.

Choroby podstawy źdźbła

Zabieg T1 to najlepszy moment na zwalczanie chorób podstawy źdźbła.

Choroby atakujące podstawę źdźbła i korzenie są dużym zagrożeniem zwłaszcza, gdy uprawa jest uproszczona lub gdy wykonywany jest siew bezpośredni. Wówczas na powierzchni gleby pozostają duże ilości resztek pożniwnych, na których mogą znajdować się grzyby powodujące choroby podstawy źdźbła. Wraz z rozpoczęciem okresu wegetacji część roślin może zostać porażona przez sprawców chorób podstawy źdźbła. Duże straty w plonach zbóż powoduje m.in. fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni zbóż, łamliwość źdźbła zbóż, zgorzel podstawy źdźbła oraz ostra plamistość oczkowa.

Jedynie szybkie i prawidłowe rozpoznanie objawów, które powodują grzyby chorobotwórcze zapewni utrzymanie uprawy zbóż w odpowiedniej kondycji fitosanitarnej. Najodpowiedniejszym momentem wykonania zabiegu chemicznego z wykorzystaniem fungicydów jest zabieg T1. Ma on na celu ochronę korzeni, źdźbeł oraz młodych liści zbóż przez porażeniem przez grzyby patogeniczne. Należy go wykonać w fazie rozwoju zbóż BBCH 29-32. Jest on często niedoceniany przez rolników, którzy opóźniają jego wykonanie.

Fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni zbóż

Choroby podstawy źdźbła rozwijają się w szerokim zakresie temperatur.

Chorobę powodują grzyby z rodzaju Fusarium. Do głównych sprawców zalicza się Fusarium graminearum, F. culmorum, F. avenaceum oraz F. Poae. Źródłem fuzaryjnej zgorzeli podstawy źdźbła i korzeni są: grzybnia i zarodniki, jak również ich formy przetrwalnikowe. Fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła pojawia się na polu każdego roku, z większą lub mniejszą intensywnością w zależności od warunków pogodowych. Patogeny te mogą rozwijać się w szerokim zakresie temperatur (od 0ᵒC do 20ᵒC) oraz przy dużej wilgotności powietrza i gleby. Czynnikiem sprzyjającym rozwojowi choroby jest również długa i śnieżna zima. Chorobom podsuszkowym sprzyja również monokultura zbóż.

Pierwsze objawy choroby widoczne są w fazie strzelania w źdźbło, jednak najwyraźniejsze są po wykłoszeniu. Głównym objawem są pojawiające się na korzeniach nekrozy w postaci brązowych plam lub całkowite przebarwienie korzeni. Innym objawem fuzaryjnej zgorzeli podstawy źdźbła i korzeni zbóż są brązowe nekrozy o nieregularnych kształtach pojawiające się na pochwie liściowej i źdźble właściwym. Zaatakowane pochwy liściowe często gniją. Zwalczanie chorób podstawy źdźbła takich jak fuzaryjna zgorzel jest istotne z uwagi na to, że może ona powodować obniżenie plonu o nawet 60%.

Zwalczanie fuzaryjnej zgorzeli podstawy źdźbła

Choroba w końcowej fazie powoduje całkowite, przedwczesne zamieranie porażonych pędów, a także bielenie kłosów. Działania profilaktyczne polegają m.in. na stosowaniu właściwego płodozmianu, czyli ograniczaniu nadmiernego udziału zbóż i rotacja w uprawie. Również stosowanie optymalnego terminu siewu powoduje ograniczenie infekcji w okresie jesieni. Zwalczanie fuzaryjnej zgorzeli podstawy źdźbła obejmuje również zabiegi agrotechniczne związane z dokładnym przyoraniem resztek pożniwnych oraz starannym przygotowaniem gleby do siewu.

Porażenie korzeni i podstawy źdźbła przez chorobę zagraża całej uprawie.

Substancje zwalczające choroby podstawy źdźbła

Choroby, które atakują podstawę źdźbła i korzenie zbóż stanowią duże zagrożenie dla całej uprawy. Zalecanym środkiem grzybobójczym przeznaczonym do stosowania zapobiegawczego, interwencyjnego oraz wyniszczającego jest Yamato 303 SE. To kompozycja dwóch substancji czynnych: tiofanatu metylu (związek z grupy benzimidazoli) oraz tetrakonazolu (związku z grupy triazoli). Preparat zaleca się stosować m.in. w zwalczaniu chorób podstawy źdźbła w uprawie pszenicy ozimej i jarej, żyta, jęczmienia ozimego i jarego od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia (BBCH 30-59). Środek Yamato 303 SE w roślinie wykazuje działanie systemiczne i szybko przemieszcza się w tkankach, dzięki czemu chroni zboża przed infekcją. Dzięki zawartości tiofanatu metylu, który jest dobrze pobierany również w niskich temperaturach, środek można stosować w uprawach zbóż ozimych już od wczesnej wiosny (przy temperaturze powyżej 5 ᵒC).

Zaleca się stosowanie dawki w przedziale od 1,5 l/ha do 1, 75 l/ha. Wykonuje się nim opryskiwanie drobnokropliste, z użyciem wody w ilości od 200 l/ha do 400 l/ha.

Powiązane artykuły

Może Cię zainteresować

Szanujemy Państwa prywatność

Sumi Agro Poland sp. z o.o. przetwarza dane osobowe gromadzone w Internecie, w tym zbierane dzięki plikom cookie i podobnym technologiom. Dane te gromadzimy aby ulepszać nasz serwis (na podstawie analiz i statystyk dotyczących korzystania przez Państwa z serwisu) oraz dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań (m.in. na podstawie tego, co przeglądają Państwo w naszym serwisie) i mierzyć skuteczność reklam.

Informacje zebrane przez niektóre cookies, m.in. o korzystaniu przez Państwa z naszego serwisu i o tym, co Państwa w nim zainteresowało, trafiają do naszych partnerów, którzy dostarczają usługi reklamowe, analizy i statystyki.

Klikając „Akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażają Państwo zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sumi Agro Poland sp. z o.o. danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych Ustawieniach zaawansowanych oraz w Polityce prywatności.

Zgoda jest dobrowolna i w każdej chwili mogą ją Państwo wycofać ze skutkiem na przyszłość, zmieniając ustawienia zgód.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych oraz przysługujących w związku z tym uprawnień znajdują się w Polityce prywatności.

Ustawienia zaawansowane
Akceptuję i przechodzę do serwisu

Czym są cookies

Cookies to pliki tekstowe zapisywane w pamięci przeglądarki przez serwisy internetowe. Są one powszechnie używane do obsługi różnych funkcji w serwisach internetowych. Pozwalają np. zapamiętać ustawienia i pozyskiwać różne informacje na temat przeglądarki, urządzenia (np. komputera) i użytkownika (np. śledzenie interakcji z serwisem). Cookies zwykle zawierają unikatowy numer (identyfikator), który pozwala je odróżnić.

Cookies nie służą nam do zbierania informacji, które bezpośrednio identyfikują konkretną osobę (takich jak imię i nazwisko).

Niektóre cookies są konieczne do funkcjonowania naszego serwisu. Inne (np. cookies reklamowe) są opcjonalne, a ich użycie wymaga Państwa zgody.

Jak długo działają cookies

Każdy plik cookies ma swój okres aktywności, po upływie którego wygasa, chyba że wcześniej go Państwo usuną. Okres aktywności zależy od funkcji danego pliku cookie. Niektóre cookies są aktywne tylko przez czas Państwa wizyty w serwisie, a inne dłużej (np. kilka godzin, dni, miesięcy). Informacje z plików cookie przechowujemy przez 24 miesiące.

Wstecz

Ustawienia zaawansowane

Poniżej znajdą Państwo informację o różnych celach, dla których używamy cookies, a także mogą Państwo udzielić i cofnąć zgody. W każdym czasie można zmienić te ustawienia, w tym wycofać zgodę (nie będzie to jednak mieć wpływu na legalność działań podjętych w czasie, gdy zgoda obowiązywała). Mogą też Państwo skorzystać z ustawień przeglądarki (np. blokować lub usuwać cookies) zgodnie z opcjami udostępnionymi przez producenta przeglądarki.

Cookies niezbędne

Te cookies są konieczne do prawidłowego działania naszego serwisu. Obsługują one podstawowe funkcje i służą do zapewnienia bezpieczeństwa. Użycie tych cookies nie wymaga Państwa zgody i są one domyślnie zapisywane na Państwa urządzeniu. Są one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco dłużej. Te pliki można zablokować za pomocą ustawień przeglądarki, ale w takim przypadku serwis może nie działać prawidłowo.

Cookies analityczne

Chcemy analizować, w jaki sposób korzystają Państwo z naszego serwisu. Dzięki temu możemy tworzyć raporty i statystyki, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. W tym celu korzystamy z narzędzia Google Analytics, a niektóre informacje zebrane przez cookies trafiają do firmy Google. Pliki cookie zbierają informacje w sposób, który nie pozwala na bezpośrednią identyfikację osób. Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narzędzie dostarczane przez firmę Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody. W celach analitycznych możemy stosować także narzędzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. Również Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody.

Cookies analityczne nie zbierają informacji, które pozwalają na bezpośrednią identyfikację użytkownika. Zbierane informacje dotyczą m in. urządzenia użytkownika, przeglądarki i tego, w jaki sposób użytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, które strony przegląda i jak długo, czy już wcześniej był w naszym serwisie).

Cookies reklamowe

Chcemy dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań oraz mierzyć skuteczność naszych reklam. W tym celu używamy różnych cookies. Niektóre z nich śledzą Państwa aktywność w naszym serwisie (np. artykuły, które Państwo przeglądają), gromadzą różne informacje i przekazują je do naszych partnerów reklamowych. Dzięki temu na innych stronach internetowych mogą Państwo zobaczyć nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań. Nasi partnerzy reklamowi stosują swoje cookies i wykorzystują je zgodnie z własnymi politykami prywatności (np. żeby dopasować reklamę i wyświetlić ją na obsługiwanych przez tych partnerów stronach). Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbierają informacji, które służą do bezpośredniej identyfikacji użytkownika.

Wstecz
Zapisz
Włącz wszystko i przejdź do serwisu