Mączniak prawdziwy na winorośli

Mączniak prawdziwy na winorośli

Magdalena Kapłan, UP Lublin

Mączniak prawdziwy (Uncinula necator Schwein.) to jedna z najpowszechniej występujących i najgroźniejszych chorób winorośli. Pojawia się co roku i wymaga z reguły zwalczania w każdym sezonie. Grzyb atakuje wszystkie zielone części rośliny. Ochrona w okresie około kwitnieniowym ma kluczowe znaczenie w walce z tą chorobą. Patogen może doprowadzić do spadku plonu, pogorszenia smaku wina, ograniczenia wzrostu oraz opóźnienia drewnienia, i tym samym do zmniejszenia mrozoodporności roślin. Infekcja zaledwie 3–6% jagód uniemożliwia produkcję wina wysokiej jakości.

Mączniak prawdziwy na winorośli – objawy

mączniak prawdziwy na winorośli
Mączniak prawdziwy na liściach winorośli.

Grzyb atakuje zarówno dolną, jak i górną stronę liścia. W początkowej fazie rozwoju na górnej stronie blaszek liściowych pojawiają się małe chlorotyczne plamy, na których z czasem zaczyna rozwijać się w wyraźny biało-szary nalot grzybni i zarodników. Obecność obfitego nalotu świadczy o zaawansowanym stopniu rozwoju choroby. Ochrona na tym etapie jest bardzo trudna, gdyż jej efektywność jest silnie ograniczona. Porażeniu ulegają młode pędy, na których pojawiają się ciemnobrązowe plamy, które z czasem osiągają czerwono-brązowy kolor. Porażeniu mogą ulec kwiaty, co w konsekwencji prowadzi do słabego zawiązania owoców w gronie. Podobnie infekcja młodych gron, tuż po kwitnieniu może doprowadzić do silnego pogorszenia jakości i ilości plonu w wyniku zasychania i opadania całych gron.

Zainfekowane jagody, których skórka została pokryta grzybnią i zahamowała wzrost, pękają na skutek rozwoju miąższu wewnątrz owocu, jagody takie najczęściej infekowane są przez szarą pleśń. Mączniak prawdziwy u odmian czerwonych może wpływać negatywnie na końcowy kolor owoców. Wraz z wiekiem roślin rośnie odporność na porażenie liści i jagód. Grona winorośli są wrażliwe na infekcję do momentu, gdy osiągną zawartość cukru około 8° w skali Brix. Jednakże gdy grona były wcześniej zainfekowane, to produkcja zarodników może mieć miejsce, aż do osiągnięcia przez nie 15° Bx. Ogonki liściowe, osie kwiatostanowe i szypułki są wrażliwe przez cały sezon.

Mączniak prawdziwy na liściach winorośli.
Sino-biały nalot na blaszce liściowej winorośli spowodowany infekcją mączniaka prawdziwego.

Cykl rozwojowy

Mączniak prawdziwy na winorośli może zimować jako grzybnia wewnątrz pąków, a także w postaci owocników na powierzchni porażonych organów. Swoją aktywność wznawia wiosną i w początkowym okresie infekuje pędy wyrosłe z zainfekowanych pąków, określane jako tzw. „flag shoots”. Rozwój owocników mączniaka prawdziwego jest silnie uzależniony od warunków pogodowych. Grzyb rozwija się w temperaturze 6–32°C, zaś optymalne warunki do infekcji i rozwoju występują w przedziale 20–27°C. Tempo rozwoju zarodników jest silnie skorelowane z temperaturą, w zakresie 23–30°C patogen od infekcji potrzebuje tylko 5–7 dni do produkcji nowych zarodników. Obecność wody nie jest czynnikiem determinującym w rozwoju tego grzyba, do wykiełkowania zarodników wystarczy wilgoć z powietrza. Warto jednak podkreślić, że w wilgotnych lokalizacja mączniak prawdziwy może stanowić większy problem.

Ochrona i zwalczanie

Dużą rolę w ochronie przed chorobą odgrywają zabiegi agrotechniczne. Zaliczamy do nich właściwe prowadzenie krzewów, w tym m.in. zapobieganie nadmiernemu zacienieniu i zwiększenie rotacji przepływu powietrza, racjonalne nawożenie, a także redukcję porażonych wiosną pędów „flag shoots”. Monitoring w trakcie rozwoju krzewów pozwala na wczesne zdiagnozowanie choroby. Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ obecność obfitego nalotu świadczy o dużym zaawansowaniu choroby i masowym rozprzestrzenianiu się zarodników. Ochrona i jej częstotliwość zależy od warunków pogodowych, wrażliwości odmian, położenia plantacji oraz stanu plantacji pod kątem występowania grzyba w sezonie ubiegłym.

Najczęściej ochrona opiera się na trzech zabiegach zapobiegawczych przed okresem kwitnienia, tj. wówczas gdy rośliny znajdują się następujących fazach rozwojowych: 5–6 liści, 8–10 liści oraz tuż przed kwitnieniem w fazie 12-15 liści. Odstępy pomiędzy kolejnymi zabiegami związane są z przyrostami 4–5 nowych liści. Nadrzędną rolę odgrywa ochrona kwiatostanów i jagód przed mączniakiem prawdziwym. Największa wrażliwość organów generatywnych ma miejsce w okresie bezpośrednio przed kwitnieniem do 4 tygodni po kwitnieniu. Dlatego w tym czasie, aby uzyskać pełną ochroną owoców, zaleca się zastosowanie preparatów o działaniu systemicznym.

Mączniak prawdziwy na winorośli – zwalcz go preparatem Kendo 50 EW

Mączniak prawdziwy na winorośli
Bardzo silna infekcja mączniaka prawdziwego.

Jedną z ważniejszych grup fungicydów stosowanych do ochrony winorośli przed mączniakiem prawdziwym jest grupa fenyloacetamidów. Jest to stosunkowo nowa grupa środków reprezentowana m.in. przez cyflufenamid wchodzący w skład fungicydu Kendo 50 EW. Preparat ten charakteryzuje się bardzo długim działaniem na mączniaka.

Występuje w formie emulsji (oleju w wodzie), o działaniu układowym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego. Cyflufenamid dobrze działa translaminarnie w roślinie i w pełni przemieszcza się w tkankach, które ma chronić przed porażeniem. Formulacja fungicydu EW jest dobrze dostosowana do zastosowania. Emulsji w formie oleju w wodzie, tworzy płynną niejednorodną strukturę użytkową utworzoną z substancji czynnej rozpuszczonej w rozpuszczalniku organicznym i zemulgowanej w wodzie. Cyflufenamid wykazuje wysoką aktywność bez względu na fazę rozwojową patogena.

Stosowanie preparatu Kendo 50 EW

Środek ten można stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby od końca fazy, gdy widoczne są zielone końce pędów do końca fazy, gdy większość jagód styka się ze sobą (BBCH 09–79). Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,15–0,5 l/ha. Najkorzystniejsze warunki do stosowania Kendo 50 EW to temperatura 12–20°C. Zabiegu nie należy wykonywać bezpośrednio przed deszczem i gdy rośliny pokryte są kroplami wody. Przy wyższej wilgotności względnej powietrza (powyżej 60%) zastosowany środek w pełni skutecznie zwalcza sprawcę mączniaka prawdziwego.

W uprawie odmian z przeznaczeniem do produkcji wina zabiegi przeciwko mączniakowi prawdziwemu powinniśmy zakończyć, gdy jagody osiągną zawartość cukru w granicach pomiędzy 12–15° w skali Brix’a. Prawidłowo przeprowadzona ochrona w okresie około kwitnieniowym do ok. 4 tygodni po kwitnieniu pozwala w zupełności uzyskać owoce i wina odpowiedniej jakości.

Powiązane artykuły

Może Cię zainteresować

Szanujemy Państwa prywatność

Sumi Agro Poland sp. z o.o. przetwarza dane osobowe gromadzone w Internecie, w tym zbierane dzięki plikom cookie i podobnym technologiom. Dane te gromadzimy aby ulepszać nasz serwis (na podstawie analiz i statystyk dotyczących korzystania przez Państwa z serwisu) oraz dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań (m.in. na podstawie tego, co przeglądają Państwo w naszym serwisie) i mierzyć skuteczność reklam.

Informacje zebrane przez niektóre cookies, m.in. o korzystaniu przez Państwa z naszego serwisu i o tym, co Państwa w nim zainteresowało, trafiają do naszych partnerów, którzy dostarczają usługi reklamowe, analizy i statystyki.

Klikając „Akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażają Państwo zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sumi Agro Poland sp. z o.o. danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych Ustawieniach zaawansowanych oraz w Polityce prywatności.

Zgoda jest dobrowolna i w każdej chwili mogą ją Państwo wycofać ze skutkiem na przyszłość, zmieniając ustawienia zgód.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych oraz przysługujących w związku z tym uprawnień znajdują się w Polityce prywatności.

Ustawienia zaawansowane
Akceptuję i przechodzę do serwisu

Czym są cookies

Cookies to pliki tekstowe zapisywane w pamięci przeglądarki przez serwisy internetowe. Są one powszechnie używane do obsługi różnych funkcji w serwisach internetowych. Pozwalają np. zapamiętać ustawienia i pozyskiwać różne informacje na temat przeglądarki, urządzenia (np. komputera) i użytkownika (np. śledzenie interakcji z serwisem). Cookies zwykle zawierają unikatowy numer (identyfikator), który pozwala je odróżnić.

Cookies nie służą nam do zbierania informacji, które bezpośrednio identyfikują konkretną osobę (takich jak imię i nazwisko).

Niektóre cookies są konieczne do funkcjonowania naszego serwisu. Inne (np. cookies reklamowe) są opcjonalne, a ich użycie wymaga Państwa zgody.

Jak długo działają cookies

Każdy plik cookies ma swój okres aktywności, po upływie którego wygasa, chyba że wcześniej go Państwo usuną. Okres aktywności zależy od funkcji danego pliku cookie. Niektóre cookies są aktywne tylko przez czas Państwa wizyty w serwisie, a inne dłużej (np. kilka godzin, dni, miesięcy). Informacje z plików cookie przechowujemy przez 24 miesiące.

Wstecz

Ustawienia zaawansowane

Poniżej znajdą Państwo informację o różnych celach, dla których używamy cookies, a także mogą Państwo udzielić i cofnąć zgody. W każdym czasie można zmienić te ustawienia, w tym wycofać zgodę (nie będzie to jednak mieć wpływu na legalność działań podjętych w czasie, gdy zgoda obowiązywała). Mogą też Państwo skorzystać z ustawień przeglądarki (np. blokować lub usuwać cookies) zgodnie z opcjami udostępnionymi przez producenta przeglądarki.

Cookies niezbędne

Te cookies są konieczne do prawidłowego działania naszego serwisu. Obsługują one podstawowe funkcje i służą do zapewnienia bezpieczeństwa. Użycie tych cookies nie wymaga Państwa zgody i są one domyślnie zapisywane na Państwa urządzeniu. Są one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco dłużej. Te pliki można zablokować za pomocą ustawień przeglądarki, ale w takim przypadku serwis może nie działać prawidłowo.

Cookies analityczne

Chcemy analizować, w jaki sposób korzystają Państwo z naszego serwisu. Dzięki temu możemy tworzyć raporty i statystyki, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. W tym celu korzystamy z narzędzia Google Analytics, a niektóre informacje zebrane przez cookies trafiają do firmy Google. Pliki cookie zbierają informacje w sposób, który nie pozwala na bezpośrednią identyfikację osób. Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narzędzie dostarczane przez firmę Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody. W celach analitycznych możemy stosować także narzędzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. Również Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody.

Cookies analityczne nie zbierają informacji, które pozwalają na bezpośrednią identyfikację użytkownika. Zbierane informacje dotyczą m in. urządzenia użytkownika, przeglądarki i tego, w jaki sposób użytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, które strony przegląda i jak długo, czy już wcześniej był w naszym serwisie).

Cookies reklamowe

Chcemy dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań oraz mierzyć skuteczność naszych reklam. W tym celu używamy różnych cookies. Niektóre z nich śledzą Państwa aktywność w naszym serwisie (np. artykuły, które Państwo przeglądają), gromadzą różne informacje i przekazują je do naszych partnerów reklamowych. Dzięki temu na innych stronach internetowych mogą Państwo zobaczyć nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań. Nasi partnerzy reklamowi stosują swoje cookies i wykorzystują je zgodnie z własnymi politykami prywatności (np. żeby dopasować reklamę i wyświetlić ją na obsługiwanych przez tych partnerów stronach). Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbierają informacji, które służą do bezpośredniej identyfikacji użytkownika.

Wstecz
Zapisz
Włącz wszystko i przejdź do serwisu