Jak zabezpieczyć jabłka przed chorobami w przechowalni?
Zbliżający się okres zbiorów jabłek to moment, w którym sadownicy muszą zadbać o ochronę owoców przed chorobami przechowalniczymi. Przypomnijmy zatem jakie kroki warto podjąć, aby zapewnić owocom jak najlepszą jakość, oraz jak zabezpieczyć jabłka przed chorobami w przechowalni.
Aktualne wyzwania w sadzie jabłoniowym
Nawet w sadach, w których udało się skutecznie ochronić owoce przed parchem, mączniakiem i szkodnikami, nie wszystko przebiega bezproblemowo. Sadownicy zmagają się np. z nekrotyczną plamistością liści, co może sugerować trudności w transporcie składników pokarmowych do owoców. W kontekście nadchodzących zbiorów, szczególnie istotne staje się utrzymanie wysokiej jakości owoców, którą udało się osiągnąć przez cały sezon wegetacyjny.
Choroby przechowalnicze – szara pleśń i gorzka zgnilizna jabłek
W warunkach panujących w drugiej połowie lata, takich jak częste burze, wysokie temperatury i duża wilgotność powietrza, ryzyko wystąpienia chorób przechowalniczych znacząco wzrasta. Szara pleśń i gorzka zgnilizna jabłek, choć mogą być kontrolowane w trakcie sezonu, stają się szczególnie groźne w przechowalni, gdzie są w stanie zniszczyć nawet 80% plonów. Wysokie temperatury, przekraczające 30 stopni, dodatkowo utrudniają transport wapnia do owoców, co zwiększa ich podatność na choroby.
Jak zabezpieczyć jabłka przed chorobami w przechowalni? – MEVALONE
Odpowiedzią na wyzwania związane z ochroną przed chorobami przechowalniczymi jest nowy fungicyd MEVALONE. Preparat ten, zawierający naturalne terpeny, może być stosowany nawet na jeden dzień przed zbiorem. Jest to jego ogromnym atutem w obliczu zmiennej wrześniowej pogody. Krótki okres karencji i brak pozostałości substancji czynnych sprawiają, że MEVALONE idealnie wpisuje się w potrzeby nowoczesnego sadownictwa. Pozwala bowiem na skuteczną ochronę owoców przed szarą pleśnią i gorzką zgnilizną, nie generując przy tym pozostałości w owocach.
Korzyści ze stosowania fungicydu MEVALONE
MEVALONE nie tylko chroni owoce przed zagrożeniem, jakie stwarzają choroby przechowalnicze jabłek. Przyczynia się również do utrzymania wysokiej zawartości witaminy C i antyoksydantów w jabłkach, nawet po dłuższym przechowywaniu. Dzięki temu sadownicy mogą być pewni, że ich plony zachowają nie tylko atrakcyjny wygląd, ale także wartość odżywczą. Jest to niewątpliwie bardzo ważne z punktu widzenia konsumentów.
Substancje czynne MEVALONE: eugenol, geraniol i tymol to fungicydy naturalne. Są one równie skuteczne jak konwencjonalne, a nie generują pozostałości w jabłkach, co pozwala spełnić wysokie normy dotyczące owoców.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o skutecznych metodach ochrony sadów i o zastosowaniu preparatu MEVALONE, zapraszamy do obejrzenia filmu, z serii Praktycznie z sadu, w którym znajdziesz szczegółowe informacje oraz praktyczne porady.