Żyto
Żyto jest zbożem posiadającym dobrze rozwinięty system korzeniowy. Wpływa to pozytywnie na jego zdolność do pobierania wody z gleby. W porównaniu do innych zbóż ma również niższe wymagania glebowe. Dlatego cieszy się popularnością na słabszych i lżejszych ziemiach, na których inne zboża nie plonowałyby dobrze.
Żyto charakteryzuje bardzo dobra mrozoodporność. Umożliwia to uprawę nawet na terenach z bardzo mroźną zimą. Stanowisko glebowe pod uprawę żyta powinno charakteryzować się stałym pH, wynoszącym 5 i wyżej. Dzięki dobrze rozwiniętemu systemowi korzeniowemu, żyto poradzi sobie z chwilowymi suszami. Poradzi sobie także z pobraniem trudniej dostępnych składników pokarmowych. Wykazuje ono zatem najmniejszą wrażliwość na niedobory pierwiastków w porównaniu do innych zbóż.
Uprawa żyta nie wymaga szczególnych zabiegów odchwaszczania. Wystarczą zwykłe zabiegi ochronne wykonane już jesienią i kontynuowane na wiosnę. Uprawę żyta mogą zaatakować takie choroby jak rdza brunatna i fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła. Porażenie tą drugą jest szczególnie częste w sytuacji, gdy żyto siane jest w monokulturze zbożowej, czego należy unikać. Jeżeli plantacja żyta zostanie porażona przez któreś z tych chorób, można zastosować środki ochrony roślin dostępne na tej stronie.
Żyto – program uprawy
Jakie produkty i kiedy stosować?
Żyto – produkty
Poznaj produkty polecane w tej uprawie
Żyto – agrofagi
Zagrożenia i problemy w tej uprawie
Żyto – artykuły
Chcesz wyższych plonów? Sprawdź nasze porady!
- Nowe produkty Sumi Agro Poland na 2025 rok – konferencja prasowa
- Nowy katalog odmian kukurydzy Sumi Agro już dostępny!
- Fungicyd FRUPICA 440 SC zniknie z rynku
- Czy warto stosować bakterie azotowe w rzepaku jesienią?
- Zwalczanie chwastów dwuliściennych w zbożach wiosną
- Stosowanie insektycydów z adiuwantami
- Zobacz nowy katalog produktów Sumi Agro na rok 2022
- Topsin® M 500 SC i Yamato® 303 SE – wycofanie rejestracji fungicydów z tiofanatem metylu w 2021 r.