Ogórek
Ogórek jest rośliną chętnie uprawianą nie tylko przez dużych producentów, ale również przez miłośników ogrodnictwa w ich przydomowych ogródkach. Jego uprawa nie należy do najtrudniejszych, co wpływa na jego popularność.
Do wyboru mamy uprawę ogórków gruntowych lub szklarniowych. Każda z nich oczywiście niesie ze sobą inne wymagania. Są jednak cechy ogórka, które są wspólne dla obu tych sposobów. Przede wszystkim do prawidłowego rozwoju potrzebuje wysokich temperatur. W przypadku uprawy ogórków gruntowych, kiełkowanie nasion najlepiej przebiega w temperaturze ok. 20°C. Natomiast w przypadku szklarniowych ok. 25°C.
Ogórki gruntowe wymagają odpowiedniego przygotowania gleby. Powinna ona być zwięzła, próchniczna i przepuszczalna, o pH ok. 7. Ważne jest by była odchwaszczona, aby niepożądane rośliny nie tworzyły konkurencji o światło i wodę. Dzięki temu zabiegowi możliwe jest zmniejszenie także liczby szkodników, które mogą zaatakować plantację. Poza szkodnikami, uprawa ogórka może zostać porażona przez takie choroby jak mączniak rzekomy czy prawdziwy. Aby zwalczyć te patogeny w plantacji ogórka, można wykorzystać środki ochrony roślin, widniejące na tej stronie.
Ogórek – produkty
Poznaj produkty polecane w tej uprawie
Ogórek – agrofagi
Zagrożenia i problemy w tej uprawie
Ogórek – artykuły
Chcesz wyższych plonów? Sprawdź nasze porady!
- Ekonomiczna efektywność zabiegów insektycydowych na plantacjach warzywnych
- Temperatura a skuteczność zwalczania szkodników warzyw
- Przędziorki w truskawkach i malinach – zwalczanie konieczne także po zbiorze owoców
- Jak zwalczyć przędziorki w sadzie?
- Zwalczanie przędziorków i szpecieli w uprawach – czas na właściwy akarycyd
- Jak poprawić skuteczność środków ochrony roślin?
- Stosowanie insektycydów z adiuwantami
- Najlepszy na przędziorka w uprawach szklarniowych