Kapusta głowiasta

Kapusta głowiasta

Kapusta powszechnie uprawiana jest w Polsce do kwaszenia lub przetwórstwa. Jej wysokie walory zdrowotne są niebywałym atutem i na pewno wpływają na jej popularność. Preferuje gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste i dobrze nasłonecznione. Stanowisko glebowe wymaga odpowiedniego pH, które powinno oscylować między 6,5 a 7,5.

Kapustę sadzi się zazwyczaj od marca do czerwca. Chyba że uprawiana ona będzie w tunelu, wtedy sadzenie przypada jeszcze na kwiecień. Uprawa kapusty wymaga odpowiedniego nawożenia. W przypadku niedoborów obserwuje się zahamowanie wykształcania się główek. Niezbędny jest potas, fosfor i oczywiście azot.

Uprawa na glebach o odpowiednim pH pomoże uchronić uprawę przed porażeniem przez kiłę kapustnych. Atakuje ona plantacje posadzone na stanowiskach kwasowych. Uprawę mogą zaatakować również takie choroby jak czarna zgnilizna kapustnych, kiła kapusty lub alternarioza. Niezbędne stosowanie jest oprysków zapobiegawczych oraz interwencyjnych, w przypadku wystąpienia pierwszych objawów choroby. Środki ochrony roślin, które pomogą zwalczyć te choroby, zaprezentowane są na tej stronie.

Kapusta głowiasta – agrofagi

Zagrożenia i problemy w tej uprawie