Biostymulatory

Stymulatory wzrostu i rozwoju roślin

Biostymulatory w rolnictwie

Preparaty biologiczne, jakimi są biostymulatory, wspierają rozwój roślin na różnych etapach. Najczęściej kojarzone są ze wspomaganiem w warunkach stresu, ale niektóre z nich stymulują także rozwój owoców i poprawiają ich właściwości przechowalnicze. Wykorzystanie możliwości, jakie dają biostymulatory, pomaga maksymalizować rentowność uprawy.

Co zawierają biostymulatory?

Skład poszczególnych biostymulatorów różni się od siebie i jest zależny od zadań stawianych przed danym preparatem. Jednak mają one element wspólny, którym są L-aminokwasy pochodzenia roślinnego. Choć rośliny syntetyzują ten składnik w naturalny sposób, to proces ten jest długotrwały i energochłonny. Dlatego dostarczenie im L-aminokwasów roślinnych zawartych w biostymulatorach Seipro znacząco przyspiesza rozwój roślin, co szczególnie widoczne jest w przypadku uszkodzeń czy spowolnienia wzrostu spowodowanego przez czynniki pogodowe.

Biostymulatory roślin – realne wsparcie w trudnych momentach

Każda uprawa narażona jest na wystąpienie warunków stresowych na różnych etapach rozwoju. Przyczyny tych zjawisk leżą głównie po stronie przebiegu pogody, więc nie mamy na nie wpływu. Możemy jednak sprawić, że skutki będą mniej dotkliwe dla roślin. W linii produktów Seipro znajdują się biostymulatory, które działają prewencyjnie oraz regeneracyjnie. Stosując odpowiednie preparaty, możemy poprawić kondycję roślin przed przewidywanym stresem lub przyspieszyć naturalne procesy odbudowy, na przykład po uszkodzeniach będących skutkiem przymrozków.

Biostymulatory do sadu

Biostymulatory stosowane między innymi w uprawach sadowniczych wpływają korzystnie na fotosyntezę i owocowanie. Zawarte w nich schelatyzowane mikroelementy są łatwo przyswajalne, co sprawia, że są niezwykle efektywne. Na skutek stosowania biostymulatorów poprawia się jakość owoców. Zauważalne zmniejszenie liczby małych owoców, oraz poprawienie ich wybarwienia jak i obniżenie kwasowości, dają wymierne efekty. Nie do przecenienia jest także polepszenie właściwości przechowalniczych zebranych owoców.

Źródła:

  • http://www.konferencja-rolnictwo.pl/wp-content/uploads/2016/06/rolnictwo-xxi-wieku-problemy-i-wyzwania-2016.pdf#page=115
  • https://zgg.ujk.edu.pl/download/publikacje/zielinski/Zeszyty_2018_cz2_popr_20_11_2018.pdf#page=79
  • https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-5f1d0b94-c53d-4c48-9597-b5f1c0b9a435
  • https://www.researchgate.net/profile/Ewa-Matyjaszczyk/publication/283430818_The_introduction_of_biostymulants_on_the_Polish_market_The_present_situation_and_legal_requirements_Wprowadzanie_biostymulatorow_do_obrotu_handlowego_w_Polsce_Sytuacja_biezaca_i_uwarunkowania_prawne/links/57c6c3d208ae9d64047e03ce/The-introduction-of-biostimulants-on-the-Polish-market-The-present-situation-and-legal-requirements-Wprowadzanie-biostymulatorow-do-obrotu-handlowego-w-Polsce-Sytuacja-biezaca-i-uwarunkowania-prawne.pdf