Chrabąszcz majowy
Typ agrofaga: Szkodnik
Melolontha melolontha
Opis szkodnika – charakterystyka chrabąszcza majowego
Chrabąszcz majowy jest gatunkiem chrząszcza z rodziny żukowatych, osiągającym do 35 mm. Jego ciało jest owalne, czarne z białymi plamami na bokach odwłoka, brunatnymi odnóżami i silnym, gryzącym aparatem gębowym. Ma charakterystyczną parę czułek o wachlarzowatym kształcie.
Larwy chrabąszcza majowego, czyli pędraki, są białożółte, grube, zgięte w kształt litery C.
Okres i miejsce występowania chrabąszcza majowego
Dorosłe chrabąszcze majowe zimują w glebie, a na powierzchnię wychodzą w kwietniu lub maju. Samice składają jaja w ziemi, z których po 6 tygodniach wylęgają się pędraki chrabąszcza majowego.
Objawy występowania i szkodliwość chrabąszcza majowego
Dorosłe osobniki chrabąszcza majowego uszkadzają młode liście i pąki drzew, mogąc doprowadzić do ich całkowitej utraty. Pędraki początkowo żywią się resztkami roślinnymi, w drugim stadium zaczynają podgryzać korzenie, natomiast największe zagrożenie stanowią w stadium L3, kiedy są najbardziej żarłoczne. W efekcie ich żerowania rośliny zasychają.
Jakie uprawy atakuje chrabąszcz majowy?
Chrabąszcz majowy żeruje głównie w sadach oraz uprawach jagodowych.
Chrabąszcz majowy – próg szkodliwości
Próg ekonomicznej szkodliwości wynosi ponad 2 pędraki chrabąszcza majowego na m².
Zwalczanie chrabąszcza majowego
Zwalczanie chrabąszcza majowego musi uwzględniać zarówno dorosłe osobniki, jak i larwy. Ochrona upraw wyłącznie przed jednym z nich nie przyniesie zamierzonych efektów.
Oprysk na chrabąszcza majowego
Zarówno w zwalczaniu pędraków chrabąszcza majowego, jak i dorosłych osobników, skuteczne są substancje z grupy neonikotynoidów np. acetamipryd.