Zgorzel kory
Typ agrofaga: Choroba
Zgorzej kory - występowanie i znaczenie gospodarcze
Zgorzel kory to choroba grzybowa występująca zwłaszcza w rejonach uprawy jabłoni, w mniejszym stopniu gruszy. Choroba największe straty powoduje na młodszych drzewach, w tym również w szkółkach oraz w sadach, głównie w pierwszym roku po ich posadzeniu. Przy dużym nasileniu choroba może powodować znaczne straty w wielkości i jakości plonu – bardzo często silnie porażone drzewa mogą zamierać.
Objawy choroby i metody zapobiegania rozwojowi
Objawy zgorzeli kory są różne i zależą m.in. od wieku porażonego organu, miejsca wystąpienia zakażenia oraz szczepu grzyba. Miejscem infekcji są przede wszystkim zranienia kory, a w wyniku rozwoju grzyba tworzą się owalne rany zgorzelowe. Na zainfekowanych pędach kora ciemnieje, zasycha, marszczy się i łuszczy. W warunkach wilgotnej i chłodnej aury na martwej tkance zaobserwować można owocniki grzyba. Zapobieganie zgorzeli kory polega m.in. na wycinaniu porażonych chorobą gałęzi lub części pnia. Zwalczanie chemiczne polega na opryskiwaniu drzew fungicydami benzimidazolowymi.