Zgorzel kory

Zgorzel kory

Typ agrofaga: Choroba

Zgorzej kory - występowanie i znaczenie gospodarcze

Zgorzel kory to choroba grzybowa występująca zwłaszcza w rejonach uprawy jabłoni, w mniejszym stopniu gruszy. Choroba największe straty powoduje na młodszych drzewach, w tym również w szkółkach oraz w sadach, głównie w pierwszym roku po ich posadzeniu. Przy dużym nasileniu choroba może powodować znaczne straty w wielkości i jakości plonu – bardzo często silnie porażone drzewa mogą zamierać. 

Objawy choroby i metody zapobiegania rozwojowi

Objawy zgorzeli kory są różne i zależą m.in. od wieku porażonego organu, miejsca wystąpienia zakażenia oraz szczepu grzyba. Miejscem infekcji są przede wszystkim zranienia kory, a w wyniku rozwoju grzyba tworzą się owalne rany zgorzelowe. Na zainfekowanych pędach kora ciemnieje, zasycha, marszczy się i łuszczy. W warunkach wilgotnej i chłodnej aury na martwej tkance zaobserwować można owocniki grzyba. Zapobieganie zgorzeli kory polega m.in. na wycinaniu porażonych chorobą gałęzi lub części pnia. Zwalczanie chemiczne polega na opryskiwaniu drzew fungicydami benzimidazolowymi.

Uprawy

W jakich uprawach występuje Zgorzel kory?