Zamieranie pędów maliny
Typ agrofaga: Choroba
Zamieranie pędów maliny – występowanie i znaczenie
Zamieranie pędów maliny to groźna choroba grzybowa występująca we wszystkich rejonach uprawy malin. Choroba może rozwijać się od kwietnia do października, zwłaszcza przy utrzymującej się wysokiej wilgotności powietrza. Straty powodowane przez zamieranie pędów maliny powodują znaczne straty w plonie, które mogą sięgać nawet 50%. Ponadto zainfekowane pędy są bardziej podatne na przemarzanie, a przy silnym rozwoju choroby – całkowicie zamierają.
Objawy choroby i metody zwalczania
Charakterystycznym objawem choroby są pojawiające się wokół pąków śpiących lub u nasady liści eliptyczne przebarwienia barwy fioletowobrązowej, które wraz z rozwojem choroby zwiększają swoją powierzchnię, często obejmując nawet cały obwód pędu maliny. Zwalczanie przypąkowego zamierania malin polega na stosowaniu oprysków z użyciem środków grzybobójczych przed kwitnieniem, a w razie potrzeby również na początku, w pełni oraz pod koniec kwitnienia. Ostatni zabieg wykonuje się po zakończonym zbiorze owoców.
Zamieranie pędów maliny – czym zwalczać
Zamieranie pędów maliny – polecane produkty