Wierzchołkowe zamieranie pędów
Typ agrofaga: Choroba
Występowanie i znaczenie wierzchołkowego zamierania pędów
Choroba grzybowa poraża drzewa iglaste, zwłaszcza sosnę czarną i sosnę zwyczajną. Rozwojowi wierzchołkowego zamierania pędów sprzyjają skrajne warunki pogodowe – m.in. utrzymujące się długotrwałe opady deszczu, temperatura powietrza na poziomie 20-23oC oraz uszkodzenia spowodowane niskimi temperaturami, a także rany powstałe w wyniku żerowania szkodników. Wierzchołkowe zamieranie pędów powoduje uszkodzenia nowych przyrostów oraz niezdrewniałych wierzchołków pędów. W przypadku silnego porażenia drzewa iglaste zostają osłabione lub zamierają.
Symptomy choroby i sposoby zwalczania
Objawy choroby widoczne są w postaci brunatnienia, obumierania i opadania igieł, a także zaginania się pędów. Na martwej korze oraz u podstawy brunatnych igieł pojawiają się czarne kropki – piknidia patogena. Zapobieganie rozwojowi choroby polega na wycinaniu porażonych pędów, natomiast zwalczanie wierzchołkowego zamierania pędów wiąże się z wykonywaniem oprysków preparatami grzybobójczymi.
Uprawy
W jakich uprawach występuje Wierzchołkowe zamieranie pędów?