Szara pleśń cebuli (zgnilizna szyjki cebuli)
Typ agrofaga: Choroba
Botrytis aclada
Warunki rozwoju i znaczenie szarej pleśni cebuli
Choroba grzybowa, jaką jest szara pleśń cebuli to jedna z najgroźniejszych chorób cebuli, która ujawnia się najczęściej podczas jej przechowywania. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność względna powietrza, a także utrzymujące się opady deszczu podczas dosuszania cebul oraz występowanie grubych szyjek cebul, które powstały w wyniku błędów agrotechnicznych i niewłaściwego nawożenia. Źródłem infekcji jest porażona gleba oraz materiał siewny, a także pozostawione na polu zainfekowane cebule. Porażona cebula traci wartość handlową i konsumpcyjną.
Objawy zgnilizny szyjki cebuli i najważniejsze sposoby zapobiegania
Najważniejsze objawy zgnilizny szyjki cebuli widoczne są na szyjce cebuli w postaci brunatnych plam z ciemniejącą i gnijącą tkanką. Ponadto na powierzchni cebuli zaobserwować można charakterystyczny szary nalot. Zapobieganie rozwojowi choroby polega na ścięciu liści cebuli, dzięki czemu roślina będzie jeszcze w stanie zabliźnić rany po utracie liści, a także na usunięciu i zniszczeniu porażonych cebul. Ważne jest również przechowywanie cebuli w odpowiednich pomieszczeniach – suchych o dobrej wentylacji.
Szara pleśń cebuli (zgnilizna szyjki cebuli) – czym zwalczać
Szara pleśń cebuli (zgnilizna szyjki cebuli) – polecane produkty