





Śmietka kapuściana
Typ agrofaga: Szkodnik
Delia radicum
Opis szkodnika – charakterystyka śmietki kapuścianej
Owad dorosły osiąga 5–6 mm długości i ma czerwoną plamkę na srebrzystobiałym czole. Z wyglądu nieco przypomina muchę domową. Larwy śmietki kapuścianej są białe, beznogie, o długości 4–6 mm.
Okres i miejsce występowania śmietki kapuścianej
Śmietka kapuściana to muchówka, często spotykana w głównych rejonach upraw roślin kapustowatych, zwłaszcza rzepaku. Rozwojowi szkodnika sprzyja temperatura powietrza od 15 do 25°C oraz wysoka wilgotność względna powietrza na poziomie 80–100%. Pełny cykl rozwojowy śmietki kapuścianej trwa ok. 7–8 tygodni. Larwy śmietki wylęgają się po upływie 4–8 dni od złożenia jaj przez muchówkę i rozpoczynają żerowanie od korzeni bocznych rzepaku.
Objawy występowania i szkodliwość śmietki kapuścianej
Największe szkody powoduje pierwsze pokolenie szkodnika. Przy masowych nalotach śmietka kapuściana w rzepaku może przyczyniać się do znacznej obniżki wielkości i jakości plonu roślin. Głównym objawem żerowania śmietki kapuścianej są pojawiające się na szyjce korzeniowej roślin uprawnych brązowe przebarwienia oraz gnijące miejsca. Ponadto w zewnętrznej warstwie korzenia oraz we wnętrzu szyjki korzeniowej widoczne są chodniki, oraz obumarła tkanka z żerującymi larwami szkodnika. Na skutek silnego uszkodzenia przez szkodnika rośliny rzepaku mają zahamowany wzrost i często obumierają. Rośliny uszkodzone przez śmietkę kapuścianą mogą zostać porażone przez suchą zgniliznę kapustnych.
Śmietka kapuściana – próg szkodliwości
Próg szkodliwości stanowi 1 muchówka w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni.
Zwalczanie śmietki kapuścianej
Ograniczanie liczebności śmietki kapuścianej polega na zaprawianiu materiału siewnego (w przypadku śmietki pojawiającej się na plantacji we wrześniu) oraz stosowaniu oprysków z wykorzystaniem odpowiednich środków owadobójczych. Sumi Agro Poland do zwalczania śmietki kapuścianej w rzepaku oferuje insektycyd Inazuma 130 WG , który stosuje się po wystąpieniu szkodników na młodych roślinach lub zauważeniu pierwszych uszkodzeń, jesienią w dawce 0,25–0,3 kg/ha od fazy 3 liści do fazy 9 i więcej liści w rozecie.
Uprawy
W jakich uprawach występuje Śmietka kapuściana?