Septorioza selera

Typ agrofaga: Choroba

Występowanie i znaczenie septoriozy selera

Septorioza selera to najczęściej występująca choroba, która poraża plantacje selera naciowego i korzeniowego oraz pietruszki. Źródłem choroby są zainfekowane nasiona i resztki roślinne, które pozostały w glebie. Rozwojowi septoriozy selera sprzyja ciepła i wilgotna aura. Przy silnej infekcji liście porażonych roślin żółkną, a następnie zwijają się i opadają. W sprzyjających rozwojowi choroby warunkach mogą pojawiać się znaczne straty w wielkości i jakości plonu.

Objawy i najważniejsze metody zapobiegania chorobie

Pierwsze objawy choroby widoczne są w stadium siewek w postaci brunatno-szarych plam o średnicy 1-3 mm na liścieniach i liściach siewek. Objawy septoriozy selera widoczne są również na blaszkach liściowych oraz ogonkach liściowych w postaci ciemno-brunatnych owocników grzyba. Na plantacjach choroba może porażać również pędy oraz nasiona. Zapobieganie rozwojowi choroby wiąże się z wyborem odmian o wysokiej odporności na septoriozę selera oraz zaprawianiu nasion środkami grzybobójczymi.

Uprawy

W jakich uprawach występuje Septorioza selera?