Septorioza pomidora
Typ agrofaga: Choroba
Występowanie i szkodliwość septoriozy pomidora
Septorioza pomidora to choroba grzybowa pojawiająca się najczęściej na pomidorach uprawianych w gruncie. Sprawca choroby zimuje na resztkach pomidorów oraz na chwastach i innych roślinach psiankowatych. Rozwojowi choroby sprzyja wilgotna i deszczowa aura oraz temperatura powietrza na poziomie 20-25oC. Skutkiem porażenia plantacji jest zamieranie liści i zmniejszenie wielkości oraz jakości plonu.
Objawy i metody zwalczania choroby
Objawy choroby widoczne są w postaci licznych żółtych plamek o średnicy do 0,6 mm, które z czasem zmieniają barwę na brązową lub brązowo-szarą z ciemniejszą obwódką. Wraz z rozwojem choroby plamy zlewają się, a liście opadają. Zapobieganie rozwojowi choroby polega na usuwaniu dolnych liści w momencie zaobserwowania pierwszych objawów chorobowych. Ważne jest również sadzenie pomidorów w odpowiednich odstępach oraz ściółkowanie gleby wokół pomidorów. Zwalczanie septoriozy pomidora polega na stosowaniu środków grzybobójczych, które zapobiegną dalszemu rozprzestrzenianiu się choroby.