Rynchosporioza zbóż

Rynchosporioza zbóż

Typ agrofaga: Choroba

Rynchosporioza zbóż – występowanie i szkodliwość choroby

Choroba grzybowa występuje w głównych rejonach uprawy zbóż, zwłaszcza jęczmienia i żyta. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza oraz utrzymujące się temperatury w przedziale od 10 do 20°C. Przy nasileniu epidemicznym rynchosporioza zbóż może powodować znaczne szkody gospodarcze. Szkodliwość choroby polega na obniżce masy tysiąca ziaren (MTZ).

Objawy choroby i sposoby zwalczania

Objawy rynchosporiozy zbóż zaobserwować można w postaci owalnych plam długości 1–2 cm, które początkowo są barwy żółtobrązowej, a następnie przebarwiają się na kolor bladoszary. Wraz z rozwojem choroby obserwuje się rozszerzanie martwicy. Porażeniu mogą ulegać również liście flagowe i kłosy. Zapobieganie rozwojowi choroby polega na dokładnym przyorywaniu resztek pożniwnych i niszczeniu samosiewów zbóż oraz unikaniu uprawy roślin krótkosłomych. Zwalczanie rynchosporiozy wiąże się z zaprawianiem ziarna oraz stosowaniem oprysków fungicydowych do końca fazy krzewienia.

Rynchosporioza zbóż – czym zwalczać

Rynchosporioza zbóż – polecane produkty

Uprawy

W jakich uprawach występuje Rynchosporioza zbóż?