Rdza jęczmienia
Typ agrofaga: Choroba
Rdza jęczmienia – występowanie i znaczenie
Choroba występuje we wszystkich rejonach uprawy jęczmienia – zarówno jarego, jak i ozimego. Rozwojowi choroby sprzyja sucha i ciepła aura. Rdza jęczmienia jest szczególnie groźna dla jęczmienia jarego, zwłaszcza jeśli zaatakuje plantacje jesienią, obniżając wówczas jego mrozoodporność. Przy dużym nasileniu choroba przyczynia się do znacznej obniżki ogólnego plonu ziarna oraz jego jakości.
Objawy i ochrona roślin przed chorobą
Pierwsze objawy choroby widoczne są na blaszce liściowej, a niekiedy również na pochwach liściowych w postaci niewielkich plamek (uredinia) barwy brunatnej. Wraz z rozwojem choroby liście żółkną i zamierają, a na ich dolnej stronie zaobserwować można czarne telia. Na roślinach silnie porażonych dodatkowo pojawiają się chlorozy i nekrozy. Zapobiegnie rozwojowi rdzy jęczmienia polega m.in. na niszczeniu samosiewów jęczmienia, natomiast zwalczanie choroby opiera się na stosowaniu fungicydów po przekroczeniu progu ekonomicznej szkodliwości.
Rdza jęczmienia – czym zwalczać
Rdza jęczmienia – polecane produkty