Rdza brunatna pszenicy
Typ agrofaga: Choroba
Puccinia recondita
Rdza brunatna pszenicy – porażenie rośliny i znaczenie gospodarcze
Choroba występuje we wszystkich rejonach uprawy pszenicy ozimej i jarej. Rdza brunatna pszenicy może pojawiać się we wszystkich fazach rozwojowych roślin. Rozwojowi choroby sprzyja temperatura od 12 do 24°C w ciągu dnia oraz od 0 do 12°C w ciągu nocy, a także łagodna jesień i zima oraz ciepła i wilgotna wiosna. Sprawa choroby ogranicza fotosyntezę roślin, zwiększając jednocześnie parowanie. Przy silnym porażeniu sprawca choroby może doprowadzić do obniżki plonu zbóż nawet do 50%.
Charakterystyczne objawy i zwalczanie choroby
Objawy rdzy brunatnej pszenicy zaobserwować można na górnej stronie liści lub pojedynczo na dolnej stronie liści w postaci owalnych skupisk urediniospor, które są barwy rdzawobrązowej. W miarę dojrzewania, skupiska ciemnieją, a pokrywająca je skórka ciemnieje. Zapobieganie rozwojowi choroby polega m.in. na niszczeniu samosiewów oraz na zrównoważonym nawożeniu. Zwalczanie rdzy brunatnej pszenicy wiąże się ze stosowaniem preparatów grzybobójczych o dużej skuteczności, np. benzimidazolowych.
Rdza brunatna pszenicy – czym zwalczać
Rdza brunatna pszenicy – polecane produkty