Rdza bobu
Typ agrofaga: Choroba
Występowanie i straty z powodu infekcji rdzą bobu
Choroba grzybowa występuje w głównych rejonach uprawy bobu. Rdza bobu występuje corocznie w różnym nasileniu. Grzyb zimuje w postaci zarodników na resztkach porażonych roślin. W sprzyjających warunkach atmosferycznych zimować mogą również zarodniki letnie. Przy dużym nasileniu rdza bobu obniża kondycję roślin, powodując ich deformację oraz obniżając wielkość i jakość plonu. Silnie porażone rośliny słabiej rosną, a ich liście zamierają.
Objawy sposoby zwalczania choroby
Główne objawy choroby widoczne są w postaci pojawiających się na liściach i strąkach plamek koloru brązowo rdzawego, które wraz z rozwojem choroby zwiększają swoją powierzchnię, obejmując również zdrowe tkanki. Pod koniec okresu wegetacji pojawiają się jasnobrunatne skupienia zarodników o średnicy ok. 1 mm. Zwalczanie rdzy bobu polega na starannym niszczeniu resztek porażonych roślin bezpośrednio po zbiorach. Duże znaczenie odgrywa również głęboka orka po zbiorze, przestrzeganie zasad zmianowania, a także racjonalne nawożenie potasem.