Rdza

Typ agrofaga: Choroba

Pucciniomycetes

Występowanie i znaczenie gospodarcze rdzy

Rdza to groźna choroba grzybowa, występująca powszechnie w głównych rejonach upraw roślin rolniczych oraz sadowniczych (drzew i krzewów owocowych). Rozwojowi rdzy sprzyja wysoka wilgotność powietrza, utrzymujące się opady deszczu i mgły oraz obfite zraszanie roślin. Sprawca choroby zimuje na pozostawionych resztkach roślinnych (zwłaszcza na liściach). Przy silnym nasileniu choroba może doprowadzić do śmierci rośliny.

Objawy i sposoby zwalczania choroby

Objawy choroby w zależności od porażanego gatunku zaobserwować można w postaci pomarańczowobrązowych punktów lub brodawek na spodniej stronie liści. Początkowo atakowane są dolne partie roślin, a następnie choroba przenosi się na pędy i kwiaty. Objawy choroby na pędach występują w postaci brązowych plam. Zapobieganie rozwojowi rdzy polega na uprawie odmian odpornych na chorobę oraz usuwaniu porażonych fragmentów roślin, natomiast zwalczanie rdzy wiąże się ze stosowaniem odpowiednich fungicydów. Chorobę ogranicza również stosowanie naturalnych preparatów.