Rak pędów róży

Typ agrofaga: Choroba

Rak pędów róży - występowanie i znaczenie gospodarcze

Rak pędów róż to groźna choroba grzybowa porażająca w szczególności pędy i szyjki korzeniowe roślin z rodziny różowatych. Choroba powoduje zamieranie pędów róż. Rozwojowi raka pędów róż sprzyja zbyt głębokie posadzenie roślin, a także obecność ran na pędach. Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla piennych i pnących odmian róż. W przypadku silnych infekcji porażone chorobą rośliny zamierają.

Objawy i metody zwalczania choroby

Charakterystyczne objawy choroby widoczne są w postaci przebarwień, pękania oraz pleśnienia szyjki korzeniowej. Wraz z rozwojem choroby objawy zaobserwować można również na pędach w postaci niewielkich plam barwy żółtej, które z czasem brązowieją. Wokół pędu tworzy się tkanka przyranna. Zapobieganie rozwojowi choroby polega na szybkim wycinaniu porażonych pędów poniżej miejsca infekcji, wyborze odmian odpornych na chorobę, sadzeniu róż do podłoża wolnego od patogenów oraz stosowaniu chemicznej ochrony roślin z wykorzystaniem pasty z fungicydem.

Uprawy

W jakich uprawach występuje Rak pędów róży?