Przetaczniki
Typ agrofaga: Chwast
Przetaczniki – charakterystyka
Przetaczniki to grupa chwastów jednorocznych z rodziny babkowatych. Należą do nich m.in.:
Jak wyglądają przetaczniki?
Przetaczniki osiągają 10–15 cm wysokości, natomiast ich płożące łodygi mogą być znacznie dłuższe. Ich cechą wspólną są owłosione liście, które w zależności od odmiany mogą mieć różną morfologię. Korona jest jasnoniebieska lub fioletowa i posiada cztery płatki. Kwiaty są zazwyczaj w odcieniach niebieskiego.
Miejsce występowania przetaczników
Przetaczniki preferują stanowiska żyzne, umiarkowanie filkotne i bogate w składniki pokarmowe – głównie azot.
Kiedy mogą się pojawić przetaczniki?
Przetaczniki kwitną od marca, natomiast długość okresu kwitnienia zależy od konkretnej odmiany – przetacznik perski kwitnie do października, a bluszczykowy do czerwca.
Przetaczniki – szkodliwość
Przetaczniki konkurują z roślinami uprawnymi o składniki odżywcze, wodę i światło. Ich masowy wzrost potęguje zagrożenie.
Przetaczniki – zapobieganie
Regularne badanie pól uprawnych pozwala na wczesne wykrycie występowania przetaczników i szybkie podjęcie odpowiednich środków zaradczych. Ograniczenie nawożenia azotem również może przyczynić się do zmniejszenia populacji chwasta, ponieważ jest on azotolubny.
Przetaczniki – metody zwalczania
Zwalczanie przetaczników, oprócz działań zapobiegawczych, opiera się na stosowaniu odpowiednio dobranych herbicydów.
Przetaczniki – czym zwalczać?
Wybierając właściwy środek na przetaczniki, należy odpowiednio zidentyfikować odmianę oraz skupić się na rejestracji produktu. Przetaczniki w kukurydzy skutecznie zwalcza herbicyd powschodowy Click Premium.
Jaki uprawy zasiedlają przetaczniki?
Przetaczniki mogą się pojawić w uprawie zbóż, kukurydzy, rzepaku ozimego, roślin okopowych oraz strączkowych.
Jakie są przyczyny występowania przetaczników?
Przetaczniki pojawiają się na stanowiskach bogatych w azot, dlatego przyczyną ich rozwoju może okazać się nadmierne nawożenie.
Skutki rozwoju przetaczników
Masowy rozwój przetaczników może znacznie obniżyć plony roślin uprawnych, a także obniżyć ich jakość.