Plamistość pierścieniowa
Typ agrofaga: Choroba
Myrothecium roridum
Plamistość pierścieniowa – występowanie i powodowane szkody
Choroba grzybowa występuje w głównych rejonach uprawy roślin kapustnych. Rozwojowi plamistości pierścieniowej sprzyja temperatura powietrza utrzymująca się na poziomie 15-21°C oraz opady deszczu i wysoka wilgotność powietrza. Źródłem infekcji są porażone resztki roślinne, a sama infekcja odbywa się przez aparaty szparkowe. Plamistość pierścieniowa może powodować znaczne straty w postaci obniżki wielkości i jakości plonu.
Objawy choroby i sposoby zwalczania
Najważniejszymi objawami plamistości pierścieniowej są pojawiające się po obu stronach blaszki liściowej oraz na łodygach nasiąknięte wodą chlorotyczne zmiany o średnicy do 2,5 cm. W sprzyjających warunkach zmiany te mogą zlewać się ze sobą, powodując żółknięcie liści. Objawem choroby jest również gnicie kapustnych w okresie ich przechowywania. Zwalczanie plamistości pierścieniowej polega na niszczeniu i usuwaniu resztek roślinnych oraz wykonywaniu oprysków z wykorzystaniem środków grzybobójczych.