Pędraki
Typ agrofaga: Szkodnik
Pędraki – charakterystyka
Pędraki to larwy chrabąszcza wielożernego, które są groźnymi szkodnikami glebowymi. Do tej grupy szkodników należą:
Objawy występowania pędraków
Pędraki są trudne do zauważenia na pierwszy rzut oka, ponieważ żerują na korzeniach roślin, głęboko w glebie. Zahamowanie wzrostu roślin, żółknięcie liści oraz obumieranie młodych sadzonek może świadczyć o ich obecności.
Jak rozpoznać pędraki?
Pędraki są białymi, walcowatymi larwami, wygiętymi w kształt litery C. Są zaopatrzone w 3 pary odnóży i szczęki, które służą do żerowania na korzeniach roślin.
Kiedy mogą się pojawić pędraki?
Pędraki mogą pojawić się niezależnie od pory roku i fazy rozwojowej roślin, jednak największa aktywność szkodnika przypada na okres kiełkowania i wzrostu, gdy rośliny są najbardziej podatne na uszkodzenia.
Pędraki – szkodliwość
Pędraki żerują na korzeniach roślin, co prowadzi do uszkodzeń korzeni, co może przekładać się na wysokość plonu.
Pędraki – zapobieganie
Aby zapobiegać występowaniu pędraków, należy monitorować uprawę, a także stosować odpowiednie nawożenie i pielęgnację gleby.
Pędraki – zwalczanie
Skuteczne zwalczanie pędraków zazwyczaj opiera się na eliminowaniu dorosłych osobników. Odpowiednio dobrany oprysk na pędraki lub metoda mechaniczna może skutecznie pomóc w ochronie roślin przed pędrakami.
Skuteczne środki na pędraki
Oprysk na pędraki może zawierać np. acetamipryd – związek z grupy pochodnych neonikotynoidów, współdziałający z nikotynowymi receptorami acetylocholiny. Środki z acetamiprydem działają na larwy chrabąszcza kontaktowo i żołądkowo.
Jakie uprawy atakują pędraki?
Pędraki atakują zarówno uprawy warzywne, sadownicze, jak i ozdobne. Larwy chrabąszcza są szczególnie groźne dla młodych sadzonek.
Jakie są przyczyny rozwoju pędraków?
Przyczyny rozwoju pędraków mogą być związane z nieodpowiednią agrotechniką, czy też nadmiernym nawożeniem.
Jakie są skutki rozwoju pędraków?
Rozwój pędraków w glebie może doprowadzić do obumierania roślin, a w efekcie – do znacznych strat w plonie.