


Mszyca
Typ agrofaga: Szkodnik
Aphidomorpha lub Aphidoidea
Opis szkodnika – charakterystyka mszyc
Mszyca to niewielki owad o miękkim, delikatnym ciele i błoniastych skrzydłach, często zredukowanych. Posiada baryłkowaty odwłok, z zaznaczoną wyraźnie segmentacją. Barwa mszycy w zależności od gatunku może być biała, zielona lub prawie czarna. Uskrzydlone samice posiadają 2 pary błoniastych skrzydeł. Na końcu odwłoka mszycy znaleźć można dwie rurki, natomiast głowa posiada dwie czułki.
Okres i miejsce występowania
Mszyce to szkodniki występujące na większości gatunków roślin rolniczych, sadowniczych, warzywniczych i ozdobnych oraz w szkółkach drzew i krzewów iglastych. Mszyce pojawiają się zazwyczaj późnym latem i jesienią. Po kopulacji samice składają jaja na roślinach żywicielkach. Po przezimowaniu jaj, na wiosnę wylęgają się larwy. Te następnie przeobrażają się w samice, które składają niezapłodnione jaja, z których wykluwają się znów same samice. Samice niektórych gatunków mszyc rodzą od razu larwy. Późnym latem z jaj wylęgają się także samce. W ten sposób cykl pokoleniowy zostaje zamknięty. Ponadto w różnych stadiach rozwoju mogą pojawiać się formy bezskrzydłe, żerujące tylko na jednym żywicielu, jak i również formy uskrzydlone, które migrują na inne rośliny.
Objawy występowania i szkodliwość mszyc
Mszyce to szkodniki o aparacie gębowym gryząco-ssącym, wysysające soki z roślin. Miejscem żerowania szkodników są młode pąki wierzchołkowe, młode liście, kwiatostany oraz pąki kwiatowe. Pierwszym objawem żerowania mszyc są jasne przebarwienia na liściach, które z czasem deformują się i skręcają. Natomiast nowo rozwinięte pędy karłowacieją. Uszkodzone rośliny są bardziej podatne na niekorzystne czynniki zewnętrzne. Oprócz tego mszyce wydzielają lepką wydzielinę, która przyczynia się do występowania grzybów sadzakowych. Ponadto w trakcie żerowania mogą przenosić groźne dla roślin uprawnych wirusy. Wysysają sok z zielonych części roślin (zwłaszcza z młodych liści i pędów wierzchołkowych).
Mszyce – zwalczanie
Zwalczanie mszyc polega na stosowaniu odpowiednich środków owadobójczych – zarówno naturalnych, jak i chemicznych. Środkami do zwalczania mszyc dostępnymi w ofercie Sumi Agro Poland są Inazuma 130 WG oraz Mospilan 20 SP. Termin zabiegu i dawka zależą od rośliny uprawnej, w której ma być wykonywany oprysk.
Mszyca – czym zwalczać
Mszyca – polecane produkty
Uprawy
W jakich uprawach występuje Mszyca?
-
Agrest
-
Bobik
-
Borówka wysoka
-
Brokuł
-
Brzoskwinia
-
Czereśnia
-
Grusza
-
Jabłoń
-
Kalafior
-
Brukselka
-
Kapusta pekińska
-
Szkółki leśne drzew iglastych i liściastych
-
Leszczyna
-
Lucerna
-
Łubin
-
Morela
-
Malina
-
Oberżyna
-
Ogórek
-
Papryka
-
Pomidor
-
Sałata
-
Orzech włoski
-
Biała porzeczka
-
Czarna porzeczka
-
Czerwona porzeczka
-
Rośliny ozdobne
-
Soja
-
Szpinak
-
Śliwa
-
Tytoń
-
Wierzba energetyczna
-
Winorośl
-
Wiśnia
-
Ślazowiec pensylwański
-
Pszenica ozima
-
Rzepak