Mączniak prawdziwy winorośli
Typ agrofaga: Choroba
Mączniak prawdziwy winorośli – występowanie i znaczenie gospodarcze
Choroba grzybowa występuje w głównych rejonach uprawy winorośli. Mączniak prawdziwy winorośli rozwija się w warunkach wysokiej wilgotności powietrza na poziomie 90%, natomiast opady deszczu i rosa działają hamująco na rozwój choroby. Formą zimującą są klejstotecja, a miejscem ich zimowania porażone organy i łuski. Uzyskiwane z porażonych przez mączniaka prawdziwego winorośli wino ma nieprzyjemny smak i zapach oraz niską zawartość alkoholu.
Objawy i sposoby zwalczania choroby
Objawy mączniaka prawdziwego winorośli zaobserwować można na wszystkich zielonych częściach krzewów. Widoczne są one na wierzchniej i spodniej stronie liści w postaci matowych plam o średnicy do kilku milimetrów. Są to plamy białego, mączystego nalotu, który wraz z rozwojem choroby szarzeje. Pędy w miejscu infekcji zmieniają barwę na brązową, a następnie pojawia się na nich biały nalot. Nalot zaobserwować można również na owocach. Zwalczanie choroby polega na wykonywaniu zabiegów grzybobójczymi środkami ochrony roślin przed kwitnieniem, jeśli choroba wystąpiła.
Mączniak prawdziwy winorośli – czym zwalczać
Mączniak prawdziwy winorośli – polecane produkty