Mączniak prawdziwyMączniak prawdziwy

Mączniak prawdziwy

Typ agrofaga: Choroba

Erysiphales

Opis choroby – charakterystyka mączniaka prawdziwego

Mączniak prawdziwy to choroba grzybowa roślin uprawnych, charakteryzująca się obecnością białego nalotu, przypominającego mąkę. Najczęściej występują: mączniak prawdziwy zbóż i traw, mączniak prawdziwy winorośli, mączniak prawdziwy brzoskwini, mączniak prawdziwy jabłoni, mączniak prawdziwy motylkowatych oraz mączniak prawdziwy baldaszkowatych.

Okres i miejsce występowania mączniaka prawdziwego

Mączniak prawdziwy rozwija się w warunkach suchej i słonecznej aury, a do infekcji wystarczy poranna mgła lub rosa.

Objawy występowania i szkodliwość mączniaka prawdziwego

Charakterystycznym objawem mączniaka prawdziwego jest obecność białego nalotu na powierzchni zainfekowanych roślin (liściach, łodygach, pąkach i owocach). Grzybnia zmniejsza powierzchnię asymilacyjną liści, w znacznym stopniu ograniczając procesy fotosyntezy. Przy dużym nasileniu mączniak prawdziwy może powodować znaczny spadek jakości i wielkości plonu.

Jakie uprawy atakuje mączniak prawdziwy?

Mączniak prawdziwy występuje w uprawach większości roślin użytkowych, zwłaszcza zbóż, roślin motylkowych, drzew oraz krzewów owocowych, a także roślin ozdobnych.

Mączniak prawdziwy – próg szkodliwości

Próg szkodliwości mączniaka prawdziwego różni się w zależności od odmiany choroby oraz gatunku zaatakowanej rośliny. 

Zwalczanie mączniaka prawdziwego

Zwalczanie mączniaka prawdziwego przy niewielkim nasileniu może ograniczać się do stosowania biopreparatów. Przy dużym nasileniu należy wykonać oprysk z wykorzystaniem środków grzybobójczych, które należy dobierać do gatunku zaatakowanej rośliny.