Kupkówka pospolita
Typ agrofaga: Chwast
Dactylis glomerata
Występowanie i znaczenie kupkówki pospolitej
Kupkówka pospolita to gatunek z rodziny wiechlinowatych, powszechnie występujący na stanowiskach suchych i umiarkowanie wilgotnych, zasobnych w składniki odżywcze (zwłaszcza w azot i potas). Nie toleruje kwaśnego odczynu podłoża. Zasiedla łąki i pastwiska. Rozwojowi kupkówki pospolitej sprzyja temperatura powietrza na poziomie ok. 18°C w dzień oraz 13°C w nocy. W sprzyjających warunkach atmosferycznych może trwać przez wiele lat. Pełni funkcję rośliny wskaźnikowej gleb zasobnych w potas. Należy do roślin pastewnych, dając wysokie plony siana.
Charakterystyka rośliny
Kupkówka pospolita jest trawą wieloletnią, luźnokępową. Dorasta do wysokości 50–150 cm, wytwarza płytki i gęsty system korzeniowy dorastający do 10–20 cm w głąb ziemi (pojedyncze korzenie mogą dorastać nawet do 1 m). Tworzy liście barwy szarozielonej, szorstkie. Kwiaty kupkówki pospolitej zebrane są w wiechę, która zwykle zagęszcza się w części wierzchołkowej. Kłoski są 3–4 kwiatowe. Kupkówka pospolita wytwarza oplewione ziarniaki, które kiełkują w temperaturze od 17 do 19°C.
Kupkówka pospolita – czym zwalczać
Kupkówka pospolita – polecane produkty