Kiła kapusty
Typ agrofaga: Choroba
Kiła kapusty – warunki rozwoju i znaczenie
Choroba atakuje głównie uprawy roślin kapustnych, zwłaszcza rzepaku, kapusty, brukselki, kalafiora, rzodkiewki, rzepy oraz kalarepy. Kiła kapusty rozwija się przede wszystkim w warunkach wilgotności powietrza powyżej 70% i temperaturze gleby utrzymującej się na poziomie 18-26°C oraz przy pH poniżej 6,5. Choroba niszczy korzenie, a zwłaszcza strefę włośnikową, która odpowiada za odżywanie roślin. Przy silnym nasileniu choroba może doprowadzić do obniżki plonu nawet do 100%.
Objawy i metody zwalczania kiły kapusty
Objawy kiły kapusty widoczne są na korzeniach w postaci charakterystycznych wyrośli. Początkowo widoczne są one jako drobne guzki barwy białej lub żółtej. Podstawą zapobiegania rozwojowi kiły kapusty jest odpowiednia profilaktyka – m.in. zmianowanie i uprawa kapustnych na stanowiskach z zachowaniem 4-5-letniej przerwy. Duże znaczenie odgrywa również uprawa odmian odpornych na chorobę oraz wapnowanie pól wykonane w roku poprzedzającym uprawę roślin kapustnych.