Czekoladowa plamistość bobiku

Typ agrofaga: Choroba

Czekoladowa plamistość bobiku - występowanie i znaczenie gospodarcze

Choroba grzybowa występuje w głównych rejonach uprawy bobiku. Rozprzestrzenianiu się choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza z utrzymującymi się przez dłuższy czas opadami deszczu oraz umiarkowanie ciepła temperatura. Zimuje grzybnia patogenu w porażonych nasionach oraz w pozostawionych na polu resztkach pożniwnych. W sprzyjających warunkach czekoladowa plamistość bobiku powoduje straty w plonie dochodzące nawet do 25%.

Objawy i sposoby zwalczania choroby

Sprawca choroby poraża wszystkie nadziemne części roślin. Charakterystycznymi objawami choroby są pojawiające się na liściach plamki barwy czekoladowobrunatnej z szarozieloną lub szarą obwódką o średnicy ok. 0,1-2 mm. Objawy czekoladowej plamistości bobiku widoczne są również na łodygach, które zmieniają barwę na brunatną i mogą się łamać. Porażeniu mogą ulegać również nasiona, które mają zaburzoną zdolność kiełkowania. Zapobieganie rozwojowi choroby polega na stosowaniu zdrowego materiału siewnego oraz wykonywaniu w okresie wegetacji oprysków fungicydami.

Uprawy

W jakich uprawach występuje Czekoladowa plamistość bobiku?