Chwościk selera
Typ agrofaga: Choroba
Występowanie i znaczenie chwościka selera
Choroba grzybowa atakuje wszystkie odmiany selera korzeniowego, naciowego oraz liściastego. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka temperatura oraz wysoka wilgotność względna powietrza. W warunkach sprzyjających rozwojowi chwościka selera starty w plonie mogą sięgać nawet 90%, a nawet niewielkie plamy na liściach mogą spowodować, że seler nie będzie nadawał się do sprzedaży.
Objawy choroby i sposoby zwalczania
Charakterystyczne objawy choroby występują na wszystkich nadziemnych częściach selera. Pierwsze objawy chwościka selera widoczne są w postaci drobnych, nekrotycznych plam, które wraz z rozwojem choroby stopniowo zwiększają swoją powierzchnię. Silnie porażone liście zamierają. Objawy widoczne są również na łodygach i ogonkach liściowych w postaci podłużnych plam, początkowo chlorotycznych, następnie brunatniejących. Zwalczanie chwościka selera polega na starannym niszczeniu resztek roślinnych, a także stosowaniu odpowiedniego płodozmianu oraz zaprawianiu nasion. Ważne są również zabiegi ochrony roślin wykonywane przy użyciu fungicydów.