Mączniak prawdziwy brzoskwini
Typ agrofaga: Choroba
Występowanie i zwalczanie mącznika prawdziwego brzoskwini
Mączniak prawdziwy brzoskwini to choroba grzybowa spotykana w niektórych rejonach uprawy brzoskwiń. Kiełkowanie zarodników nie wymaga obecności wody, natomiast rozwojowi mączniaka prawdziwego brzoskwini sprzyja wysoka wilgotność względna powietrza oraz utrzymujące się mgły. Przy silnym porażeniu drzewa zostają osłabione, a obniżce ulega wielkość plonu oraz pogarszają się parametry jakościowe owoców, przez co tracą swoją wartość handlową.
Objawy i metody zwalczania choroby
Objawy mączniaka prawdziwego brzoskwini występują na liściach, pędach i owocach w postaci białego, mączystego nalotu, który złożony jest ze strzępek grzybni, trzonków konidialnych oraz zarodników konidialnych. Porażone liście ulegają deformacji, żółkną, a następnie zasychają i opadają. Na zawiązkach owoców objawy choroby występują w postaci plam koloru białego, a powierzchnia owoców staje się skórzasta i twarda. Zwalczanie mączniaka prawdziwego brzoskwini polega na usuwaniu porażonych pędów poniżej miejsca pojawienia się nalotu oraz na stosowaniu fungicydów od początku fazy kwitnienia do fazy dojrzewania owoców.