Gorzka zgnilizna
Typ agrofaga: Choroba
Gorzka zgnilizna - występowanie i znaczenie gospodarcze
Gorzka zgnilizna to jedna z groźniejszych chorób grzybowych, która występuje w wielu rejonach uprawy jabłek, gruszek oraz drzew pestkowych. Szczególnie duże straty choroba powoduje podczas przechowywania owoców – rozwojowi gorzkiej zgnilizny sprzyja niska temperatura w przechowalni. W przypadku odmian podatnych na gorzką zgniliznę starty w plonach mogą dochodzić nawet do 50%, a porażone owoce tracą swoją wartość handlową.
Objawy oraz sposoby zwalczania choroby
Główne objawy gorzkiej zgnilizny pojawiają się w postaci wklęsłych gnilnych plam wokół przetchlinek, na których zaobserwować można drobne brodawki z zarodnikami konidialnymi. Objawy pojawiają się najczęściej na owocach, które osiągnęły dojrzałość konsumpcyjną. Zapobieganie rozwojowi choroby wiąże się z uprawą odmian mało podatnych na chorobę, a także na usuwaniu ran zgorzelowych. Zwalczanie gorzkiej zgnilizny polega na wykonywaniu zabiegów fungicydowych przed zbiorami owoców, np. preparatami benzimidazolowymi.
Zwalczanie chorób przechowalniczych jabłek – gorzka zgnilizna
Aby ograniczyć straty spowodowane przez choroby przechowalnicze w tym właśnie gorzką zgniliznę, zaleca się stosowanie innowacyjnego fungicydu MEVALONE. Dzięki temu, że produkt nie pozostawia żadnych pozostałości, można przeprowadzić 2–4 zabiegi, stosując go naprzemiennie z preparatami zawierającymi kaptan. MEVALONE to pierwszy fungicyd na rynku, który skutecznie zwalcza choroby przechowalnicze jabłoni, jednocześnie nie pozostawiając śladów substancji aktywnej w owocach.