Chwościk buraka
Typ agrofaga: Choroba
Chwościk buraka - występowanie i zwalczanie choroby
Choroba atakuje plantacje buraka cukrowego. Chwościk buraka rozwija się zwłaszcza w warunkach wysokiej wilgotności powietrza na poziomie 90-100% oraz przy utrzymujących się opadach deszczu i wysokiej temperaturze powietrza powyżej 25°C w ciągu dnia oraz powyżej 15°C w nocy. Choroba przyczynia się do zmniejszenia masy korzeni nawet do 30% oraz powoduje spadek zawartości cukru w buraku.
Objawy choroby i sposoby ograniczania rozwoju
Objawy choroby zaobserwować można na najstarszych liściach w postaci okrągłych plam, których średnica wynosi od 3 do 5 mm. Z czasem porażone liście żółkną i zasychają – w miarę ich zasychania roślina wytwarza kolejne liście, co prowadzi do redukcji masy korzenia. Zapobieganie rozwojowi chwościka buraka polega na dokładnym przyoraniu resztek pożniwnych oraz stosowaniu kilkuletniej przerwy w uprawie buraka na tym samym stanowisku. Z kolei zwalczanie chwościka buraka polega na stosowaniu fungicydowej ochrony roślin od połowy lipca do sierpnia w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby na liściach.