Biała zgnilizna
Typ agrofaga: Choroba
Występowanie i zwalczanie białej zgnilizny
Choroba grzybowa występuje w głównych rejonach uprawy cebuli, pora, czosnku, szczypiorku oraz siedmiolatki. Rozwojowi białej zgnilizny cebuli sprzyja temperatura utrzymująca się w przedziale 17-21°C. Sprawca choroby nie rozwija się w temperaturze poniżej 5°C oraz powyżej 25°C. Źródłem infekcji jest zainfekowana sklerocjami gleba. W sprzyjających warunkach porażone rośliny zamierają placowo, przez co obniżce ulega wielkość plonu.
Objawy i metody zwalczania choroby
Pierwsze objawy choroby widoczne są pod koniec czerwca w postaci zahamowania wzrostu roślin, u których po wykopaniu zaobserwować można białą watowatą grzybnię wraz ze sklerocjami o niewielkich rozmiarach. Zapobieganie rozwojowi białej zgnilizny polega na zastosowaniu na zainfekowanych stanowiskach 8-10 letniej przerwy w uprawie cebuli oraz zaprawianiu materiału siewnego. Jeśli porażone rośliny występują w określonych fragmentach pola, warto zastosować wówczas oprysk z wykorzystaniem środków grzybobójczych przeznaczonych do zwalczania białej zgnilizny.