Askochytoza

Typ agrofaga: Choroba

Ascochyta

Askochytoza – występowanie i zwalczanie gospodarcze

Choroba występuje w głównych rejonach upraw roślin zbożowych (głównie pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa) oraz motylkowych. Askochytoza może porażać rośliny przez cały okres wegetacji, zwłaszcza w warunkach wilgotnej i chłodnej aury z utrzymującymi się przez dłuższy czas opadami deszczu. Źródłem infekcji są pozostawione na polu porażone resztki roślin z poprzedniego sezonu. Choroba w znacznym stopniu osłabia porażone rośliny, natomiast w przypadku silnych infekcji może doprowadzić do spadku plonu nawet o 50%. 

Objawy choroby oraz zapobieganie

Charakterystycznymi objawami askochytozy są pojawiające się na liściach niewielkich rozmiarów plamy martwicze, które wraz z rozwojem choroby zlewają się, co powoduje usychanie liści. Zapobieganie rozwojowi choroby wiąże się z unikaniem nadmiernego zagęszczenia roślin oraz systematycznym usuwaniem porażanych przez patogena liści. Zwalczanie askochytozy polega na stosowaniu środków grzybobójczych przeznaczonych do walki z chorobą. 

Askochytoza – czym zwalczać

Askochytoza – polecane produkty