Antraknoza fasoli
Typ agrofaga: Choroba
Antraknoza fasoli – występowanie i szkodliwość
Choroba grzybowa, jaką jest antraknoza fasoli występuje w uprawach fasoli przez cały okres wegetacji. Rozwojowi choroby sprzyjają umiarkowane temperatury oraz wysoka wilgotność powietrza spowodowaną m.in. długotrwałymi opadami, obecnością mgieł i rosy oraz zbyt dużym zagęszczeniem roślin. Przy silnym natężeniu choroba może powodować ogromne straty w plonie, prowadząc również do zamierania wszystkich roślin na plantacji.
Objawy i sposoby zapobiegania oraz zwalczania choroby
Objawy antraknozy fasoli na siewkach widoczne są w postaci wgłębionych plamek koloru czerwonobrunatnego na liścieniach. W późniejszym okresie rozwoju na liściach pojawiają się brunatne, podłużne plamy, natomiast na strąkach widoczne stają się okrągłe plamy koloru czerwonobrunatnego z ciemniejszą obwódką. W ochronie plantacji przed antraknozą fasoli najważniejsze są działania mające na celu niedopuszczenie do jej rozprzestrzeniania się poprzez eliminację źródeł infekcji. Środki ochrony roślin stosuje się zapobiegawczo w maju oraz interwencyjnie w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby od czerwca do października.