Skuteczne i sprawdzone rozwiązanie insektycydowe do ochrony warzyw

Skuteczne i sprawdzone rozwiązanie insektycydowe do ochrony warzyw

W obliczu rosnących wyzwań związanych ze zmianami klimatycznymi i ograniczoną liczbą dostępnych insektycydów kluczowe staje się stosowanie skutecznych i sprawdzonych rozwiązań na szkodniki warzyw. Mospilan 20 SP oferuje wysoce efektywne działanie przeciwko ponad 280 gatunkom szkodników, jednocześnie minimalizując ryzyko dla owadów pożytecznych. Jego selektywność, w połączeniu z szybkością działania i możliwością systemowego przemieszczania się w roślinie, czyni go niezastąpionym narzędziem w walce ze szkodnikami.

Warunki skutecznej ochrony przed szkodnikami warzyw

Insektycydy to środki owadobójcze, które są stosowane w ochronie roślin przed szkodnikami. Ich skuteczność zależy od wielu czynników, a najważniejsze to:

  • grupa chemiczna,
  • skład insektycydu:
    • substancja aktywna (jedna, dwie lub więcej),
    • dopełniacze – nośniki dla środków płynnych: rozpuszczalniki mineralne, oleje, woda,
    • nośniki dla pylistych: talk, kreda, kaolin, krzemionka,
    • substancje pomocnicze: środki powierzchniowo czynne, emulgatory,
    • stabilizatory: żelatyna, kazeina, albumina, skrobia,
    • środki przyczepne,
  • sposób działania,
  • termin stosowania,
  • warunki atmosferyczne – opady, susza, temperatura, wiatr,
  • stosowanie według zaleceń podanych w etykiecie rejestracyjnej – instrukcji stosowania.

Niestety zmiany klimatu oraz coraz mniej zarejestrowanych insektycydów przyczyniają się do coraz większych problemów ze zwalczaniem szkodników. Dlatego należy sięgnąć po skuteczne rozwiązania na szkodniki warzyw, które pozwolą na wysokie, dobrej jakości plony.

Jak poprawić skuteczność zwalczania szkodników warzyw?

szkodniki warzyw
Mospilan 20 SP na roślinie działa powierzchniowo, wgłębnie i układowo.

Przede wszystkim trzeba dobierać odpowiedni insektycyd – powinien być to środek działający selektywnie, bezpieczny dla owadów pożytecznych. Takim insektycydem jest Mospilan 20 SP. Jest to jeden z najczęściej stosowanych środków ochrony roślin na szkodniki warzyw. Zwalcza ponad 280 gatunków szkodników w 60 uprawach roślin ozdobnych, sadowniczych, warzywnych, rolniczych i leśnych. Najważniejszą cechą tego środka jest wysoka skuteczność i szybkość działania sprawia. 

Mospilan 20 SP zawiera substancję czynną acetamipryd, który jest związkiem z grupy pochodnych neonikotynoidów w ilości 20 % (200 ml/1 litr środka). Środek ten  zawiera wysokiej jakości koformulanty i nie zawiera żadnych niedozwolonych substancji – Mospilan 20 SP przeszedł pomyślnie ocenę wykonywaną przez Ministerstwo Rolnictwa.

Na owady działa kontaktowo i żołądkowo. Niezależnie od drogi wniknięcia do ciała szkodnika wszystkie zoocydy przenikają do systemu nerwowego i powodują paraliż i śmierć. Zwalcza owady z aparatem gębowym, gryzącym i ssącym. 

Na roślinie działa powierzchniowo, wgłębnie i układowo (systemicznie). Działanie systemiczne polega na wnikaniu do naczyń rośliny i przemieszczaniu się w niej wraz z sokami roślinnymi do najwyższych i najmłodszych części rośliny – ciecz użytkowa jest mniej narażona na czynniki zewnętrzne i charakteryzuje się dłuższym okresem działania.

Efektywność zwalczania szkodników warzyw z Mospilan 20 SP

Aby zwalczanie szkodników upraw warzywnych było maksymalnie efektywne, powinniśmy:

  • stosować zalecane dawki – zbyt mała dawka będzie nieskuteczna, ale zbyt duża może stanowić zagrożenie dla środowiska naturalnego, oraz podnosi koszty produkcji,
  • dodawać adiuwant np. Slippa powoduje lepsze pokrycie opryskanych powierzchni, zwiększa biologiczną skuteczność działania insektycydu, ponieważ poprawia dotarcie substancji czynnych do miejsca działania nawet w miejsca nieopryskane bezpośrednio np. spodnie strony liści, wewnętrzne strony zwiniętych liści, miejsca osłonięte oprzędami,
  • przestrzegać terminów zabiegów – Mospilan 20 SP zwalcza dorosłe owadów i larwy, jednak najlepiej jest zwalczać młode stadia larwalne,
  • zabiegi wykonywać w sprzyjających warunkach meteorologicznych – Mospilan 20 SP szybko wnika do tkanek rośliny, dlatego opady deszczu po wykonaniu zabiegu nie obniżają jego skuteczności. Przestrzegać zalecanych temperatur, powietrza i wody. Dla Mospilanu 20 SP temperatura powietrza w zakresie 5–25°C. Różnica pomiędzy temperaturą powietrza i roślin nie powinna być większa niż 1°C. W słoneczne dni liście i owoce mają nawet o kilka stopni wyższą temperaturę niż otaczające powietrze. W dni pochmurne, a także w czasie silnych wiatrów są o 1–2°C chłodniejsze od niego. Temperatura cieczy użytkowej powinna być zbliżona do temperatury otoczenia i nie powinna wynosić nie mniej niż 15−20°C.
  • stosować insektycydy o długim okresie działania (persystentne) – Mospilan 20 SP przemieszcza się w sokach roślinnych i skutecznie zwalcza szkodniki, które nalatują plantację już po wykonaniu zabiegu, zabezpieczając plantację przed szkodnikami przez wiele dni,
  • stosować środki o natychmiastowym działaniu – po zastosowaniu Mospilan 20 SP szkodniki natychmiast przestają żerować, więc mimo że jeszcze żyją, nie powodują już strat.

Dr inż. Maria Rogowska, Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego w Skierniewicach

Źródła

  • Malinowski H. 2006. Insektycydy systemiczne i możliwości ich wykorzystania w ochronie kasztanowców przed szrotówkiem kasztanowcowiaczkiem (Cameraria ohridella Deschka & Dimić). Sylwan 1: 48−57. 
  • Atest NIZP-PZH nr PZH/HT-3364/2017 z dn. 10.10.2017 r
  • Rogowska M. 2016. Spójrz na termometr. Warzywa i Owoce Miękkie, 9, s 50-51
  • https://www.sumiagro.pl/produkt/mospilan-20-sp/

Wysłuchaj rozmowy z profesorem Jackiem Twardowskim z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i dowiedz się więcej o kryteriach doboru skutecznego insektycydu!

 

Powiązane artykuły

Może Cię zainteresować