Temperatura a skuteczność zwalczania szkodników warzyw
Temperatura powietrza w trakcie zabiegu insektycydowego oraz w okresie bezpośrednio po pokryciu rośliny cieczą użytkową i temperatura rośliny, są jednymi najważniejszych czynników decydujących o skuteczności zabiegu.
Temperatura w trakcie zabiegu insektycydowego
Temperatura wpływa na przebieg procesów metabolicznych i biochemicznych zachodzących w roślinie. Im temperatury powietrza są niższe, tym wchłanianie i przemieszczanie substancji aktywnych w roślinie będzie wolniejsze.
Także bardzo wysoka temperatura w trakcie zabiegu insektycydowego stanowi zagrożenie dla efektywności zwalczania szkodników, ale i dla kondycji roślin.
W wyniku badań dla poszczególnych środków określone zostały minimalne i maksymalne temperatury stosowania:
- minimalna – poniżej tej temperatury insektycyd jest gorzej pobierany i wolniej przemieszcza się w roślinie, co obniża skuteczność zabiegu.
Także jeśli krótko po wykonaniu zabiegu wystąpią przymrozki, skuteczność działania może spaść Dla środka Mospilan 20 SP temperatura minimalna wynosi 5°C. - maksymalna – nie zaleca się stosowania środków ochrony roślin w temperaturach przekraczających ustalone maksimum. Wynika to z faktu, że istnieje ryzyko uszkodzenia rośliny oraz obniżenia skuteczności spowodowanego zbyt szybkim odparowywaniem cieczy roboczej. Wysoka temperatura i nasłonecznienie powoduje, że duża ilość bardzo drobnych kropli ulega odparowaniu jeszcze przed dotarciem do powierzchni roślin. Maksymalna temperatura powietrza, do której może być stosowany Mospilan 20 SP wynosi 25°C.
- optymalna – jest to zakres temperatur, w których zastosowany środek wykazuje najwyższą skuteczność; dla większości pestycydów kształtuje się on w przedziale 12-20°C1,2,3.
Mospilan 20 SP w porównaniu z innymi insektycydami może być stosowany zarówno w niższych (5°C) jak i w wyższych temperaturach. Można go stosować w temperaturze do maksymalnie 25°C.
Temperatura rośliny w trakcie zabiegu insektycydowego
Różnica pomiędzy temperaturą powietrza i roślin nie powinna być większa niż 1°C. W słoneczne dni liście i owoce mają nawet o kilka stopni wyższą temperaturę niż otaczające powietrze. W dni pochmurne, a także w czasie silnych wiatrów są o 1–2°C chłodniejsze od niego.
Temperatura cieczy użytkowej
Na skuteczność wpływa także temperatura wody użytej do sporządzenia cieczy roboczej. Powinna być zbliżona do temperatury otoczenia. Nie powinna wynosić nie mniej niż 15−20°C4.
Czas wykonania zabiegu
Środek powinien być stosowany wieczorem. Między innymi dlatego, że w ten sposób można w pełni wykorzystać czas niższych temperatur. W takim wypadku optymalne temperatury mogą utrzymywać się do około dziesięciu godzin. Środek zastosowany rano ma czas działania ograniczony temperaturą do dwóch godzin4.
Temperatury przechowywania środków ochrony roślin
Poza temperaturą powietrza roślin i cieczy opryskowej w trakcie zabiegu insektycydowego ważna jest także temperatura przechowywania. Niewłaściwe warunki magazynowania środka mogą bowiem negatywnie wpłynąć na jego właściwości, więc i na skuteczność.
Dla Mospilanu 20 SP bezpieczny jest zakres 0-30°C5. Tak szeroka rozpiętość temperatur sprawia, że łatwo zapewnić odpowiednie warunki do przechowywania tego produktu.
Dr inż. Maria Rogowska
Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego w Skierniewicach
___
1 Kalinowski M. Jakie temperatury są optymalne dla skutecznego działania pestycydów? (agrarlex.pl) [15.04.2023]
2 Olszak Remigiusz W. 2009. Czynniki wpływające na skuteczność środków ochrony roślin. W: Praktyka ochrony sadów a uwarunkowania rynkowe: LII Ogólnopolska Konferencja Ochrony Roślin Sadowniczych, Ossa k. Białej Rawskiej, 18-19 marca 2009 r.: Wyd. ISiK, 2009, s13-18
3Rowiński Robert S. 1994. Ograniczenie zagrożeń dla środowiska związanych z zabiegiem ochrony roślin (aspekt techniczny). Materiały XXXIV Sesji Naukowej IOR: Cz.1. Referaty, Poznań 1994. s 52-57
4Rogowska M. 2016. Spójrz na termometr. Warzywa i Owoce Miękkie, 9, s 50-51
5 Etykieta środka ochrony roślin Mospilan 20 SP, załącznik nr 1 do decyzji MRiRWZezwolenie MRiRW Nr R-37/2008 z dnia 29.04.2008 r. ostatnio zmienione decyzją MRiRW nr R- 628/2018d z dnia 31.10.2018
Posłuchaj rozmowy z profesorem Jackiem Twardowskim z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i dowiedz się więcej o wpływie temperatury na skuteczność zwalczania szkodników!