Choroby jęczmienia jarego na Opolszczyźnie

Choroby jęczmienia jarego na Opolszczyźnie

Nasz przedstawiciel odwiedził gospodarstwo w okolicach Głubczyc w województwie opolskim. Podczas lustracji plantacji stwierdził, że pojawiły się niestety choroby jęczmienia jarego browarnego. Jakie infekcje zauważył i jakie wydał zalecenia? Odpowiadamy w poniższym komunikacie fitosanitarnym.

Infekcje grzybowe jarego jęczmienia browarnego

Rośliny na lustrowanej plantacji są obecnie w fazie BBCH 39-51 i noszą objawy chorób grzybowych. Nasz specjalista zidentyfikował infekcje mącznika prawdziwego, rynchosporiozy i plamistości siatkowej.

Choroby jęczmienia jaregoTe choroby jęczmienia jarego stanowią istotne zagrożenie dla wysokości plonu. Obsada roślin jest bardzo gęsta, co w połączeniu z prognozowanymi opadami deszczu stanowi dogodne warunki do rozprzestrzeniania się infekcji.

Choroby jęczmienia jarego – zwalczanie

Zważywszy na stwierdzone choroby i uwarunkowania pozwalające na intensywny ich rozwój, Artur Kulikowski zalecił wykonanie zabiegu fungicydowego z użyciem Bushido Pak w dawce: Bushi- 0,625 l/ha + Kendo 0,125 l/ha.

Zabieg fungicydowy powstrzyma rozwój chorób i zabezpieczy plantację przed kolejnymi infekcjami. Ze względu na zaobserwowane w trakcie lustracji szkodniki, nasz przedstawiciel zalecił dodanie do zabiegu grzybobójczego insektycydu zwalczającego skrzypionki.

Powiązane artykuły

Może Cię zainteresować