Choroby jęczmienia jarego na Opolszczyźnie
Nasz przedstawiciel odwiedził gospodarstwo w okolicach Głubczyc w województwie opolskim. Podczas lustracji plantacji stwierdził, że pojawiły się niestety choroby jęczmienia jarego browarnego. Jakie infekcje zauważył i jakie wydał zalecenia? Odpowiadamy w poniższym komunikacie fitosanitarnym.
Infekcje grzybowe jarego jęczmienia browarnego
Rośliny na lustrowanej plantacji są obecnie w fazie BBCH 39-51 i noszą objawy chorób grzybowych. Nasz specjalista zidentyfikował infekcje mącznika prawdziwego, rynchosporiozy i plamistości siatkowej.
Te choroby jęczmienia jarego stanowią istotne zagrożenie dla wysokości plonu. Obsada roślin jest bardzo gęsta, co w połączeniu z prognozowanymi opadami deszczu stanowi dogodne warunki do rozprzestrzeniania się infekcji.
Choroby jęczmienia jarego – zwalczanie
Zważywszy na stwierdzone choroby i uwarunkowania pozwalające na intensywny ich rozwój, Artur Kulikowski zalecił wykonanie zabiegu fungicydowego z użyciem Bushido Pak w dawce: Bushi- 0,625 l/ha + Kendo 0,125 l/ha.
Zabieg fungicydowy powstrzyma rozwój chorób i zabezpieczy plantację przed kolejnymi infekcjami. Ze względu na zaobserwowane w trakcie lustracji szkodniki, nasz przedstawiciel zalecił dodanie do zabiegu grzybobójczego insektycydu zwalczającego skrzypionki.