Przetacznik perski
Typ agrofaga: Chwast
Przetacznik perski – występowanie i wymagania stanowiskowe
Gatunek należy do rodziny babkowatych. Przetacznik perski jest rośliną jednoroczną, azotolubną i ruderalną. Jest samopylny lub owadopylny. Preferuje stanowiska umiarkowanie wilgotne, słoneczne i żyzne. Na polach uprawnych jest chwastem – występuje przede wszystkim na plantacjach roślin okopowych, warzywniczych oraz zbóż. Okres kwitnienia przypada od marca do października. Owocem przetacznika perskiego jest torebka długości do 5 mm. Nasiona barwy brunatnej lub żółtawej osiągają długość od 2 do 2,5 mm. Po dojrzeniu wysypują się z torebek i dość szybko kiełkują.
Charakterystyka rośliny
Przetacznik perski jest rośliną dorastającą do 10–40 cm wysokości. Łodyga jest okazała, niezakorzeniająca się. Posiada liście trójkątne, krótkoogonkowe o zaokrąglonych nasadach. Są nieliczne i najczęściej owłosione. Kwiaty przetacznika perskiego są barwy jasnoniebieskiej i wyrastają pojedynczo w kątach liści. Kielich złożony jest z 5 jajowatych, ostro zakończonych działek. Korona jest 4-płatkowa, żółtawobiała.
Przetacznik perski – czym zwalczać
Przetacznik perski – polecane produkty