Mączliki
Typ agrofaga: Szkodnik
Aleyrodidae
Mączliki – charakterystyka
Mączlik jest niewielkim pluskwiakiem, który podobnie jak mszyce, posiada aparat gębowy kłująco-ssący. Najczęściej spotykane są: mączlik szklarniowy, mączlik warzywny oraz mączlik różanecznikowy.
Objawy występowania mączlików
Mączliki żerują na spodniej stronie liści, a w miejscach żerowania pozostawiają drobne nakłucia. Podczas przejścia przez łan widoczne są również wzlatujące białe owady.
Jak rozpoznać mączliki?
Mączlik osiąga długość 1–1,5 mm. Dorosły osobnik jest barwy białej, natomiast larwy mączlika są białe lub lekko żółte, owalne i spłaszczone. Wydzielają spadź, która zatyka aparaty szparkowe, tworząc warunki do rozwoju chorób grzybowych.
Miejsce występowania mączlików
Mączliki pojawiają się w suchych i ciepłych rejonach, jednak dokładne miejsce żerowania jest uzależnione od gatunku - np. mączlik szklarniowy występuje w szklarniach i tunelach foliowych.
Kiedy mogą się pojawić mączliki?
Mączlik pojawia się już na przedwiośniu. Na rzepaku ozimym rozwija się i żeruje do końca kwietnia–maja. Następnie przelatuje na uprawę rzepaku jarego, gorczycy oraz wczesnych warzyw kapustnych.
Mączliki – szkodliwość
Stadami szkodliwymi mączlików są dorosłe osobniki, nimfy oraz larwy. Ich szkodliwość polega na wysysaniu soków rośliny, co powoduje osłabienie wzrostu roślin rzepaku. Ponadto mączliki w trakcie żerowania produkują rosę miodową, która jest doskonałym podłożem do rozwoju chorób grzybowych. Próg ekonomicznej szkodliwości dla mączlika w uprawach wynosi 2 osobniki na 1 cm2 liścia.
Mączliki – zapobieganie
Aby zapobiec negatywnym skutkom żerowania mączlików, należy regularnie lustrować plantację np. stosując żółte tablice lepowe. Istotne jest stosowanie prawidłowej agrotechniki z odpowiednim płodozmianem. Warto również zadbać o obecność naturalnych wrogów mączlików.
Mączliki – zwalczanie chemiczne
W związku z tym, że mączlik wyrządza zarówno bezpośrednie, jak i pośrednie szkody, zwalczanie tego szkodnika powinno się rozpocząć jeszcze jesienią, stosując odpowiednie środki ochrony roślin.
Skuteczne środki na mączliki
Jedynym obecnie zarejestrowanym środkiem do zwalczania mączlików w rzepaku jest Inazuma 130 WG. Stosuje się ją po wystąpieniu szkodników na młodych roślinach lub zauważeniu pierwszych uszkodzeń, jesienią od fazy 3 liści do fazy 9 i więcej liści w rozecie (BBCH 13–19) w dawce 0,25–0,30 kg/ha.
Jakie uprawy atakują mączliki?
Mączliki mogą pojawić się w rzepaku oraz na plantacjach warzyw – najczęściej uprawianych w tunelach foliowych lub szklarniach. Może atakować również rośliny ozdobne.
Jakie są przyczyny rozwoju mączlików?
Sucha i ciepła pogoda zapewnia mączlikom idealne warunki do rozwoju.
Jakie są skutki rozwoju mączlików?
Rozwój mączlików w uprawach może spowodować zarówno bezpośrednie straty w plonach, jak i pośrednie poprzez zwiększenie ryzyka rozwoju czarnej pleśni.