Zgnilizna twardzikowaZgnilizna twardzikowa

Zgnilizna twardzikowa

Typ agrofaga: Choroba

Sclerotinia sclerotiorum

Zgnilizna twardzikowa – opis

Zgnilizna twardzikowa to groźna choroba grzybowa, powodująca straty zarówno podczas okresu wegetacyjnego, jak i po zbiorach.

Objawy występowania zgnilizny twardzikowej

Główne objawy choroby widoczne są przede wszystkim na zewnątrz oraz wewnątrz porażonych roślin (głównie na liściach oraz na łodygach) w postaci obfitego białego, watowatego nalotu grzybni, gdzie z czasem dochodzi do rozwoju zarodników przetrwalnikowych. Początkowo zarodniki przetrwalnikowe są koloru szarego, następnie zmieniają barwę na czarną, a ich średnica dochodzi do 1 cm.

Jak rozpoznać zgniliznę twardzikową?

Zginilizna twardzikowa powoduje charakterystyczny biały nalot z szarymi sklerocjami, które zmieniają z czasem kolor na czarny.

Zgnilizna twardzikowa – okres występowania

Objawy zgnilizny twardzikowej uwidaczniają się szczególnie w warunkach umiarkowanych temperatur oraz wysokiej wilgotności powietrza i gleby. Optymalna temperatura do rozwoju choroby wynosi 16–22°C.

Zgnilizna twardzikowa – szkodliwość

Zgnilizna twardzikowa zaburza transport wody i składników odżywczych w roślinie, co może spowodować wyleganie roślin i osypywania się nasion i w efekcie przedwczesne zamieranie.

Zgnilizna twardzikowa – zapobieganie

Aby zapobiec rozwojowi choroby, jaką jest zgnilizna twardzikowa, należy przede wszystkim przyorywać resztki roślinne, stosować kwalifikowany materiał siewny oraz unikać zbyt gęstego siewu.

Zwalczanie zgnilizny twardzikowej

Skutecznym sposobem zwalczania choroby jest stosowanie odpowiednio dobranych fungicydów w formie oprysku przeciwko zgniliźnie twardzikowej.

Skuteczny oprysk na zgniliznę twardzikową

Do zwalczania zgnilizny twardzikowej w rzepaku zazwyczaj stosuje się zazwyczaj środki oparte na tebukonazolu.

W jakich uprawach może się rozwinąć zgnilizna twardzikowa?

Zgnilizna twardzikowa poraża przede wszystkim uprawy roślin warzywnych, ozdobnych oraz korzeniowych. Najczęściej spotykana jest zgnilizna twardzikowa pomidora, ogórka i rzepaku.

Przyczyny rozwoju zgnilizny twardzikowej

Do rozwoju zgnilizny twardzikowej przyczyniają się wysoka wilgotność oraz zbyt duże zagęszczenie siewu. Źródłem infekcji są porażone resztki roślinne oraz podłoże z zimującymi sklerocjami.

Skutki rozwoju zgnilizny twardzikowej

Przy silnym nasileniu zgnilizna twardzikowa może powodować znaczne straty w plonie, dochodzące nawet do 60%.

Zgnilizna twardzikowa – czym zwalczać

Zgnilizna twardzikowa – polecane produkty

Szanujemy Państwa prywatność

Sumi Agro Poland sp. z o.o. przetwarza dane osobowe gromadzone w Internecie, w tym zbierane dzięki plikom cookie i podobnym technologiom. Dane te gromadzimy aby ulepszać nasz serwis (na podstawie analiz i statystyk dotyczących korzystania przez Państwa z serwisu) oraz dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań (m.in. na podstawie tego, co przeglądają Państwo w naszym serwisie) i mierzyć skuteczność reklam.

Informacje zebrane przez niektóre cookies, m.in. o korzystaniu przez Państwa z naszego serwisu i o tym, co Państwa w nim zainteresowało, trafiają do naszych partnerów, którzy dostarczają usługi reklamowe, analizy i statystyki.

Klikając „Akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażają Państwo zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sumi Agro Poland sp. z o.o. danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych Ustawieniach zaawansowanych oraz w Polityce prywatności.

Zgoda jest dobrowolna i w każdej chwili mogą ją Państwo wycofać ze skutkiem na przyszłość, zmieniając ustawienia zgód.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych oraz przysługujących w związku z tym uprawnień znajdują się w Polityce prywatności.

Ustawienia zaawansowane
Akceptuję i przechodzę do serwisu

Czym są cookies

Cookies to pliki tekstowe zapisywane w pamięci przeglądarki przez serwisy internetowe. Są one powszechnie używane do obsługi różnych funkcji w serwisach internetowych. Pozwalają np. zapamiętać ustawienia i pozyskiwać różne informacje na temat przeglądarki, urządzenia (np. komputera) i użytkownika (np. śledzenie interakcji z serwisem). Cookies zwykle zawierają unikatowy numer (identyfikator), który pozwala je odróżnić.

Cookies nie służą nam do zbierania informacji, które bezpośrednio identyfikują konkretną osobę (takich jak imię i nazwisko).

Niektóre cookies są konieczne do funkcjonowania naszego serwisu. Inne (np. cookies reklamowe) są opcjonalne, a ich użycie wymaga Państwa zgody.

Jak długo działają cookies

Każdy plik cookies ma swój okres aktywności, po upływie którego wygasa, chyba że wcześniej go Państwo usuną. Okres aktywności zależy od funkcji danego pliku cookie. Niektóre cookies są aktywne tylko przez czas Państwa wizyty w serwisie, a inne dłużej (np. kilka godzin, dni, miesięcy). Informacje z plików cookie przechowujemy przez 24 miesiące.

Wstecz

Ustawienia zaawansowane

Poniżej znajdą Państwo informację o różnych celach, dla których używamy cookies, a także mogą Państwo udzielić i cofnąć zgody. W każdym czasie można zmienić te ustawienia, w tym wycofać zgodę (nie będzie to jednak mieć wpływu na legalność działań podjętych w czasie, gdy zgoda obowiązywała). Mogą też Państwo skorzystać z ustawień przeglądarki (np. blokować lub usuwać cookies) zgodnie z opcjami udostępnionymi przez producenta przeglądarki.

Cookies niezbędne

Te cookies są konieczne do prawidłowego działania naszego serwisu. Obsługują one podstawowe funkcje i służą do zapewnienia bezpieczeństwa. Użycie tych cookies nie wymaga Państwa zgody i są one domyślnie zapisywane na Państwa urządzeniu. Są one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco dłużej. Te pliki można zablokować za pomocą ustawień przeglądarki, ale w takim przypadku serwis może nie działać prawidłowo.

Cookies analityczne

Chcemy analizować, w jaki sposób korzystają Państwo z naszego serwisu. Dzięki temu możemy tworzyć raporty i statystyki, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. W tym celu korzystamy z narzędzia Google Analytics, a niektóre informacje zebrane przez cookies trafiają do firmy Google. Pliki cookie zbierają informacje w sposób, który nie pozwala na bezpośrednią identyfikację osób. Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narzędzie dostarczane przez firmę Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody. W celach analitycznych możemy stosować także narzędzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. Również Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody.

Cookies analityczne nie zbierają informacji, które pozwalają na bezpośrednią identyfikację użytkownika. Zbierane informacje dotyczą m in. urządzenia użytkownika, przeglądarki i tego, w jaki sposób użytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, które strony przegląda i jak długo, czy już wcześniej był w naszym serwisie).

Cookies reklamowe

Chcemy dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań oraz mierzyć skuteczność naszych reklam. W tym celu używamy różnych cookies. Niektóre z nich śledzą Państwa aktywność w naszym serwisie (np. artykuły, które Państwo przeglądają), gromadzą różne informacje i przekazują je do naszych partnerów reklamowych. Dzięki temu na innych stronach internetowych mogą Państwo zobaczyć nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań. Nasi partnerzy reklamowi stosują swoje cookies i wykorzystują je zgodnie z własnymi politykami prywatności (np. żeby dopasować reklamę i wyświetlić ją na obsługiwanych przez tych partnerów stronach). Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbierają informacji, które służą do bezpośredniej identyfikacji użytkownika.

Wstecz
Zapisz
Włącz wszystko i przejdź do serwisu