Zamieranie pędów
Typ agrofaga: Choroba
Występowanie i znaczenie gospodarcze zamierania pędów
Choroba grzybowa występuje powszechnie w głównych rejonach upraw roślin użytkowych. Do infekcji dochodzi głównie przez rany powstałe po cięciu lub w wyniku uszkodzeń mrozowych, a także spowodowane żerowaniem szkodników. Sprawca choroby zimuje na porażonych pędach. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza wiosną i z początkiem lata, a także uprawa roślin w nadmiernym zagęszczeniu. Porażone rośliny zamierają, co prowadzi do obniżki jakości i wielkości plonu.
Objawy choroby oraz sposoby zwalczania
Główne objawy choroby zaobserwować można w postaci brązowych plam wzdłuż i wokół pędów. Na porażonym pędzie dochodzi również do żółknięcia, brązowienia oraz zamierania liści wraz z całym pędem. Wewnątrz plam widoczne są również zarodnie grzyba w postaci czarnych punktów. Zwalczanie zamierania pędów polega na usuwaniu porażonych fragmentów pędów lub całych pędów w odległości minimum 1 cm poniżej miejsca infekcji. Zwalczanie chemiczne polega na stosowaniu oprysków preparatami grzybobójczymi lub biologicznymi.
Uprawy
W jakich uprawach występuje Zamieranie pędów?