Zamieranie pędów

Typ agrofaga: Choroba

Występowanie i znaczenie gospodarcze zamierania pędów

Choroba grzybowa występuje powszechnie w głównych rejonach upraw roślin użytkowych. Do infekcji dochodzi głównie przez rany powstałe po cięciu lub w wyniku uszkodzeń mrozowych, a także spowodowane żerowaniem szkodników. Sprawca choroby zimuje na porażonych pędach. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza wiosną i z początkiem lata, a także uprawa roślin w nadmiernym zagęszczeniu. Porażone rośliny zamierają, co prowadzi do obniżki jakości i wielkości plonu.

Objawy choroby oraz sposoby zwalczania

Główne objawy choroby zaobserwować można w postaci brązowych plam wzdłuż i wokół pędów. Na porażonym pędzie dochodzi również do żółknięcia, brązowienia oraz zamierania liści wraz z całym pędem. Wewnątrz plam widoczne są również zarodnie grzyba w postaci czarnych punktów. Zwalczanie zamierania pędów polega na usuwaniu porażonych fragmentów pędów lub całych pędów w odległości minimum 1 cm poniżej miejsca infekcji. Zwalczanie chemiczne polega na stosowaniu oprysków preparatami grzybobójczymi lub biologicznymi.

Zamieranie pędów – czym zwalczać

Zamieranie pędów – polecane produkty

Uprawy

W jakich uprawach występuje Zamieranie pędów?