Sucha zgnilizna kapustnych
Typ agrofaga: Choroba
Sucha zgnilizna kapustnych – porażenie uprawy i znaczenie
Choroba występuje głównie na plantacjach rzepaku oraz innych roślin rolniczych i warzywniczych, a jej rozwój widoczny jest zwłaszcza w warunkach wysokiej wilgotności powietrza z utrzymującymi się opadami deszczu przy temperaturze powyżej 15°C. Szkodliwość choroby zależy od terminu oraz od intensywności porażenia. Sucha zgnilizna kapustnych może w znacznym stopniu osłabiać rośliny, zmniejszając jednocześnie ich mrozoodporność. W przypadku silnego porażania choroba prowadzi do znacznych strat w plonie sięgających nawet 75%.
Objawy, zapobieganie i zwalczanie choroby
Charakterystycznymi objawami choroby są widoczne na liściach jasnobrunatne, owalne plamy z brunatną otoczką o średnicy do 20 mm z widocznymi owocnikami grzyba – piknidiami. Objawy suchej zgnilizny kapustnych na łodygach widoczne są w postaci plam koloru brunatnobrązowego z piknidiami. Zwalczanie choroby polega na stosowaniu środków grzybobójczych przeznaczonych do zwalczania suchej zgnilizny kapustnych.
Sucha zgnilizna kapustnych – czym zwalczać
Sucha zgnilizna kapustnych – polecane produkty