Rynchosporioza

Typ agrofaga: Choroba

Rynchosporioza – występowanie i znaczenie gospodarcze

Rynchosporioza, inaczej plamistość obwódkowa zbóż, to choroba, która występuje we wszystkich rejonach uprawy zbóż – zwłaszcza jęczmienia ozimego i jarego oraz żyta. Choroba rozwija się przy temperaturze powietrza od 10 do 18°C oraz przy wilgotności powietrza powyżej 80%. Źródłem zakażenia są pozostawione na polu resztki pożniwne oraz samosiewy zbóż. W przypadku nasilenia epidemiologicznego choroba może powodować znaczne straty w wielkości plonu (nawet do 30%) oraz w jego jakości.

Cechy rozpoznawcze oraz zwalczanie choroby

Objawy rychnosporiozy widoczne są zwłaszcza na młodych liściach w postaci owalnych plam o długości 1-2 cm, które początkowo są żółte lub brązowe, a następnie stają się bladoszare. Wraz z rozwojem choroby zaobserwować można powierzchniowe rozszerzanie się martwicy. Niekiedy porażaniu może ulega również liść flagowy oraz kłosy. Zwalczanie rynchosporiozy polega na dokładnym przyorywaniu resztek pożniwnych oraz wykonywaniu oprysków przy użyciu fungicydów.

Uprawy

W jakich uprawach występuje Rynchosporioza?