Rdza żółta
Typ agrofaga: Choroba
Występowanie i znaczenie rdzy żółtej
Choroba występuje na jęczmieniu jarym i ozimym, pszenicy jarej i ozimej oraz na życie jarym i ozimym. Rdza żółta rozwija się intensywnie na stanowiskach wilgotnych i chłodnych przy wysokiej wilgotności powietrza oraz temperaturze w przedziale od 8 do 15°C. Temperatura poniżej 0°C oraz powyżej 21°C prowadzi do zahamowania rozwoju choroby. Przy silnym nasileniu rdza żółta zmniejsza wielkość plonu, a także powoduje zdrobnienie ziarna oraz obniża jego wartość odżywczą.
Objawy i metody zwalczania rdzy żółtej
Charakterystycznymi objawami choroby są widoczne na końcach liści skupienia barwy żółtej. Porażeniu mogą ulegać również kłosy, plewy, ości i ziarna, a niekiedy również źdźbła i pochwy liściowe. Zapobieganie rozwojowi rdzy żółtej polega m.in. na usuwaniu z pola resztek pożniwnych oraz niszczeniu samosiewów, będących żywicielami patogenów. Zwalczanie rdzy żółtej wiąże się ze stosowaniem oprysków roślin środkami grzybobójczymi bezpośrednio po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby.
Rdza żółta – czym zwalczać
Rdza żółta – polecane produkty